Ένα σπουδαίο έργο για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τηνανάδειξη του μεσαιωνικού Κάστρου της Νάξου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες.Πρόκειται για το έργο «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιαςδαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

   Το έργο στοχεύει στη μετατροπή του κάστρου σε ανοιχτό μουσείο, αναδεικνύοντας τονυν Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο Crispi (Γλέζου), την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο τηςΑεροπορίας) αλλά  και τον κεντρικό πύργο του Σανούδου. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια θαυλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των υποδομών τους.

   Με το αυτό το έργο θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του κάστρου και των μουσειακώνεγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στονεπισκέπτη και στους ερευνητές. Τα επιλεχθέντα κτήρια θα αποτελέσουν μία νησίδα Μουσείων,που θα λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού μέσα σε ένα μνημειακό περιβάλλον.

   Χαιρετίζοντας την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΝότιοΑιγαίο 2014 – 2020», ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης εκφράζειτις θερμές ευχαριστίες για τον καθοριστικό ρόλο του στον Προϊστάμενο της ΕφορείαςΑρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος οραματίστηκε την ανάδειξη καιαναβάθμιση του Κάστρου και των μουσείων του και κατέβαλε μέγιστες προσπάθειες για να μπειτο έργο σε τροχιά υλοποίησης. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Νοτίου ΑιγαίουΓιώργο Χατζημάρκο για την υπογραφή της ένταξης του έργου και την εξασφάλιση στο σύνολοτης χρηματοδότησής του με το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ.

   Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τα εξής:«Ως Νάξιοι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ. Αθανασούλη, αλλά και στον κ.Χατζημάρκο, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την ένταξη του σπουδαίου αυτούέργου. Η αγαστή συνεργασία και η αγάπη τους για την πολιτισμική μας κληρονομιάεπισφραγίζονται με τις προσπάθειες, την αίσια έκβαση και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».

 

Σχόλια are closed.