Το Ιστορικό Αρχείο Νάξου αναβαθμίστηκε σημαντικά με τη μεταφορά του σε δύο ευρύχωρες και ηλιόλουστες αίθουσες της σχολής των Ουρσουλινών. Δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση και την αξιοποίηση του νέου κτιρίου, κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει με την πρόθυμη συμπαράσταση των νέων δημοτικών αρχών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αρχείου είναι πια η έλλειψη προσωπικού, καθώς το υπουργείο Παιδείας περιόρισε πάλι για λόγους οικονομίας σε έναν τους υπαλλήλους του.

Ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση της βιβλιοθήκης του Αρχείου και συσκευάστηκε όλη η συλλογή κυκλαδικών και ναξιακών εφημερίδων σε κλειστά αρχειακά κουτιά.  Προστέθηκαν φέτος γύρω στα 500 νέα τεύχη εφημερίδων και περιοδικών, ενώ δωρήθηκαν 37 βιβλία και αγοράστηκαν άλλα 8. Σύντομα θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Φλέα» ο κατάλογος όλων των εντύπων που λάβαμε φέτος.

Η κ.Βασιλική Δημητροκάλλη πρόσφερε στο Αρχείο μια μικρή συλλογή με 26 έγγραφα στη μνήμη του πατέρα της Νικολάου Δημητροκάλλη (1909-2004). Μεταξύ τους είναι δύο προικοσύμ-φωνα του 17ου αιώνα από το Δανακό και το Φιλώτι, τα οποία σύντομα θα δημοσιεύσει το Αρχείο.

Ο κ. Νίκος Λεβογιάννης πρόσφερε δύο φακέλλους με αρχειακό υλικό για την υπόθεση του Αλυκού και για τα θέματα των σμυριδωρυχείων, διάφορα έντυπα και βιβλία, και τρία μικροφίλμ με φωτογραφημένα τεύχη της εφημερίδας «Ναξιακό Μέλλον» (1939-1987). Επίσης ο κ.Κλάους Πφάιφφερ πρόσφερε έναν ψηφιακό δίσκο με εικονογραφικό υλικό για την ιστορία της Νάξου.

Τον Απρίλιο διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στη Σχολή Ουρσουλινών η έκθεση «Ναξιώτικες ρεκλάμες», ενώ από τον Οκτώβριο εκτίθενται στο ισόγειο ψηφιοποιημένα δείγματα τεκμηρίων για την ιταλογερμανική Κατοχή στη Νάξο. Διοργανώθηκε επίσης ημερίδα στις 22 Νοεμβρίου με ομιλίες της προϊσταμένης του Αρχείου Κυκλάδων Α. Ψιλοπούλου και του διευθυντή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης Κ. Μπιτζάνη.

Το Αρχείο σχεδιάζει για φέτος να προβάλει συστηματικότερα τη δράση και τα κειμήλιά του σε ντόπιους και ξένους. Ήδη ετοιμάζεται ενημερωτικό φυλλάδιο στα Αγγλικά, ενώ μελετάται η αγορά προθηκών για να συσταθεί μόνιμη έκθεση. Θα συνεχιστεί παράλληλα η ταξινόμηση και αποκατάσταση του αρχείου των ειρηνοδικείων Νάξου και Τραγαίας (1870-1923).

Το Αρχείο ευχαριστεί θερμά τους δωρητές εγγράφων και εντύπων, το Σύλλογο Χωραϊτών και τον Εμπορικό Σύλλογο Νάξου για την προσφορά εξοπλισμού, τον Ιστορικό Όμιλο Νάξου «Αρσός» για τις ποικίλες διευκολύνσεις του, και όλους τους παράγοντες των δήμων Νάξου και Δρυμαλίας που το υποστήριξαν υλικά και διευκόλυναν τη μεταφορά του στις νέες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον πρόεδρο της επιτροπής διαχείρισης του κτιρίου των Ουρσουλινών Κώστα Παγώνη για την άριστη συνεργασία και την πρόθυμη συμπαράστασή του στις δημόσιες εκδηλώσεις του Αρχείου. 

Ο προϊστάμενος    Μιχάλης Κοκολάκης                          

Σχόλια are closed.