Ανάρτηση προς δημόσια διαβούλευση των μελετών αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) και marketing για την οικοδόμηση της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τη συμβολή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» προετοιμάζει την υλοποίηση «Πολιτιστικής Διαδρομής Νάξου» με τη μορφή Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε). Ο στόχος του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού, θα αυξηθεί το ποσοστό σε νέους επισκέπτες και τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος και θα ωφεληθούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του νησιού. Για το σκοπό αυτό το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε στο μελετητικό γραφείο ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε. και στο Δρ. Δημήτριο Κούτουλα, Σύμβουλο Τουριστικής Ανάπτυξης και Επίκουρο Καθηγητή Τουριστικού Management στο Πανεπιστήμιο Πατρών, την εκπόνηση α) μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) και β) μελέτης marketing για την οικοδόμηση της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο, χάρη στη σπουδαία χορηγία της Aegean Airlines, ύψους 20.000 ευρώ και της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ύψους 20.000 ευρώ.

Οι παραπάνω μελέτες παρουσιάστηκαν με επιτυχία την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση που διοργάνωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Οι μελέτες θα παραμείνουν ανοικτές στο ευρύ κοινό μέχρι και την 14 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου όλοι οι φορείς και οι πολίτες της Νάξου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους.

Για την ενημέρωσή σας μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα:

1.      Σύνοψη των μελετών αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) και marketing για την οικοδόμηση της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο.

2.      Πλήρες κείμενο της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) για την οικοδόμηση της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο.

3.      Παρουσίαση της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan).

4.      Πλήρες κείμενο της μελέτης marketing για την οικοδόμηση της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο.

5.      Παρουσίαση της μελέτης marketing.

6.      Πρακτικά – αποδελτίωση της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης για τις μελέτες της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο.

Σας καλούμε, λοιπόν, να καταθέσετε τις ιδέες – προτάσεις σας μέχρι και την 14 Φεβρουαρίου 2021 σε ένα κείμενο μέχρι 200 λέξεις. Οι ιδέες – προτάσεις σας θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Δήμου Νάξου και εν συνεχεία θα κωδικοποιηθούν από μεικτή επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη του Δήμου Νάξου, της μελετητικής ομάδας και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», προκειμένου να καταλήξουμε στην οριστική διαμόρφωση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη διαδρομή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σοφία Κάγκανη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τηλ. 22853 60105, 697 2073603.

Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», τηλ. 697 4589764.

24 Comments

 1. Ο/Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ λέει:

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟΥ ΚΙΤΡΟΝ ΝΑΞΟΥ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ

  Στο κέντρο, στην καρδιά του νησιού της Νάξου βρίσκεται η περιοχή της Τραγαίας. Ανάμεσα στις υπεραιωνόβιες ελιές, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, το ποικιλόμορφο βραχώδες τοπίο και τα δεκάδες διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία.
  Πύργοι που κρατούν από την εποχή της Ενετοκρατίας και μαρτυρούν τη σημαντική και στρατηγική θέση της περιοχής.
  Επίκεντρο της περιοχής αποτελεί ο παραδοσιακός οικισμός του Χαλκείου, ο οποίος ήταν κάποτε το εμπορικό κέντρο της ορεινής Νάξου και κατ’επέκτασιν ολόκληρου του νησιού. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζουν κτήρια με ιστορία αιώνων : Η εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονου και ο πύργος Barozzi.
  Στη πολιτιστική κληρονομιά του οικισμού του Χαλκείου ανήκει το αποστακτήριο του Κίτρου Μ.Γ. ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ.
  Με μια παράδοση 125 χρόνων.
  Το προϊόν που παράγουμε είναι το “ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ” , λικέρ το οποίο προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων της κιτριάς και είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
  Από το 2000 ο χώρος του αποστακτηρίου είναι επισκέψιμος για το κοινό.
  Το αποστακτήριο δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει λικέρ κίτρου από τη μέρα δημιουργίας του. Λειτουργεί ως Μουσείο του Κίτρου κάνοντας τον επισκέπτη ταξίδι στο χρόνο με την ξενάγηση που γίνεται στους χώρους, που με σεβασμό έχουν διατηρηθεί από το 1870.
  Έτσι, ο επισκέπτης μυείται στα μυστικά της απόσταξης ή έχει την τύχη να συμμετέχει και στην διαδικασία, καθώς γίνεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και την ίδια συνταγή, στον ίδιο χάλκινο άμβυκα από το 1896.
  Το αποστακτήριο Βαλληνδρά γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, αποτελώντας ένα οικονομικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα για το Χαλκεί στη Νάξο.
  Αφήνοντας το αποστακτήριο πίσω του, ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί σε ένα αισθητικά αντίστοιχο περιβάλλον, σε ένα παραδοσιακό οικισμό, με πλακόστρωτα σοκάκια ανάμεσα σε αρχοντικά νεοκλασικά – σε ένα περιβάλλον που νιώθει ότι έχει σταματήσει ο χρόνος.
  Επίσης, ο επισκέπτης με σταθμό το Χαλκεί, εκτός από το αποστακτήριο του Κίτρου, μπορεί να περπατήσει στη φύση, να επισκεφθεί τα βυζαντινά μνημεία, να κάνει ποδηλασία και άλλες φυσικές δραστηριότητες, αλλά και να ξεναγηθεί σε άλλα κοντινά μνημεία (όπως πύργους, ελαιοτριβεία, εργαστήρια αγγειοπλαστικής).
  Το φυσικό κάλλος αλλά και τα μνημεία πολιτισμού διατίθενται για πολιτιστικές δραστηριότητες, που αξιοποιούν την τοπική ιστορία και λαογραφία.
  Η παράλειψη, ή μη ένταξη του οικισμού του Χαλκείου και του αποστακτηρίου του Κίτρου στις πολιτιστικές διαδρομές θα προκαλέσει μια ασυνέχεια, μια απώλεια ευκαιρίας να γευτεί ο επισκέπτης ένα πάντρεμα πολιτισμού και ευγενούς επιχειρηματικότητας.
  Ο παραδοσιακός οικισμός του Χαλκείου και το εν ενεργεία μουσείο – αποστακτήριο του Κίτρου, είναι το ‘απόσταγμα’ μιας πλούσιας πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας, μιας ζωντανής, ποικιλοτρόπως, περιοχής.
  Είναι η σύνδεση της νεότερης ιστορίας του τόπου μας με το παρελθόν του.

  Η ένταξη τους στις πολιτιστικές διαδρομές είναι ο απαραίτητος δίαυλος εποχών και πολιτισμών, η σύνδεση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το φυσικό και ιστορικό μνημείο.

  Με εκτίμηση,

  Ειρήνη Φραγκουδάκη

 2. Ο/Η Ιάκωβος Νικ. Τσελέντης λέει:

  Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και τη χαρά μου για τη σημαντική αυτή προσπάθεια του Δήμου μας να υλοποιηθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού, αναδεικνύοντας τα μοναδικά μνημεία φύσης και πολιτισμού του νησιού μας. Ένα πρόγραμμα που εφόσον υλοποιηθεί διευρύνει γεωγραφικά τους τουριστικούς προορισμούς σε όλο το νησί (ορεινή, ημιορεινή και πεδινή Νάξο), αφού η επιτυχία του έγκειται στην αξιοποίηση των περιπατητικών διαδρομών , χωρίς επιπρόσθετα να αλλοιώνει ή να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.
  Ως εθελοντής, που από την αρχή της προσπάθειας, που κάνουν η Περιφέρεια και ο Δήμος μας για την ανάπτυξη του δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, συμμετέχω όσο και όπως μπορώ σε αυτήν, θα ήθελα να προτείνω να προστεθεί σε αυτή την “πολιτιστική διαδρομή”, η περιοχή της μαγευτικής κοιλάδας των “Χαλάντρων”, της κοινότητας Κινιδάρου, η οποία συνδυάζει όλα τα προαπαιτούμενα για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτής της Μελέτης.

  Η κοιλάδα των Χαλάντρων, πέραν του φυσικού της κάλλους, τους επιβλητικούς βράχους που την περιβάλλουν τα τρεχούμενα νερά, τις πηγές (Γαρίνου, Σκουλικαριάς, από την οποία υδρεύεται και η Χώρα), την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, υπάρχουν και μνημεία που αποτυπώνουν την διαχρονική ιστορία της, αλλά και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
  Συγκεκριμένα α) ο βυζαντινός Ναός του Αγ. Δημητρίου, τύπου “μαυσωλειου”, με 4 στρώματα βυζαντινών τοιχογραφιών, κελλιά κλπ. β) ο “ιδιαίτερος” (λόγω του μεγάλου μεγέθους του) ναός του Αγ. Αρτεμίου (1780 μ.Χ.), στούς συνεισφέροντες για την οικοδόμησή του συγκαταλλέγεται και ο φύσει επαναστάτης της Νάξου, Μάρκος Πολίτης καθώς και το “Κοινό των Χωριών”, δηλ. συνεισφέρουν όλα τα χωριά υου νησιού, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στη Νάξο γ) o παλιός οικισμός της “Κιουράς”, ο οποίος καταστράφηκε από επιδρομή πειρατών και οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στον σημερινό οικισμό του Κινιδάρου δ) οι νερόμυλοι οι οποίοι δούλευαν όλο το χρόνο και για όλα τα χωριά του νησιού και ε) το πέτρινο γεφύρι “του Μύλου”, (1798 μ.Χ.)

  Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι η πολιτιστική διαδρομή (μονοπάτι) Νο 11, συναντιέται με την εν λόγω περιοχή, στο “Γεφύρι του Μύλου”, άρα θα ήταν “ατυχές συμβάν” για την Πολιτιστική Διαδρομή αλλά και για την Κοινότητα Κινιδάρου, το γεγονός να μην συμπεριληφθεί αυτή η τόσο, από κάθε άποψη, αξιόλογη περιοχή του νησιού μας, στο Ολιστικό Πρόγραμμα Πολιτισμού Τουρισμού, στην επιτυχία του οποίου εύχομαι.

 3. Κυρίες, Κύριοι,

  Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Πολιτιστικής Διαδρομής Νάξου» με τη μορφή Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε).
  Η σφαιρική, τεκμηριωμένη και επιστημονικά καταρτισμένη προσέγγιση της ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος του νησιού προς όφελος της αειφόρας ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι στόχος υψηλός προς τον οποίο ο φορέας μας έμπρακτα συστρατεύεται και συμβάλλει ήδη.
  Συνεπώς είναι αυτονόητη η επιθυμία συνεργασίας και συνεισφοράς μας σε κοινούς στόχους εφόσον και εσείς το επιθυμείτε.

  Με εκτίμηση,
  Πολιτιστικός Οργανισμός ΑΙΩΝ – Φεστιβάλ Νάξου

 4. Ο/Η Βασίλειος Αντ. Γρατσίας λέει:

  Συγχαρητήρια στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Διάζωμα» και ιδιαίτερα τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη – που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει πολλά στη Νάξο – για την υλοποίηση του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου»
  Όσον αφορά την διαμόρφωση της Στρατηγικής του Σχεδίου Δράσης για την « Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου» Θεωρώ ότι είναι παράλειψη να μην αναφέρεται η περιφέρεια του Φιλωτίου και καλό θα ήταν η επιτροπή, του Δήμου Νάξου, και της μελετητικής ομάδας του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» να το ξαναδεί .
  Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην περιφέρεια του Φιλωτίου υπάρχουν μνημεία εξαιρετικής σημασίας όπως ο Ενοριακός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου, γνωστότερος ως «Παναγιά η Φιλωτίτισσα» που έκλεισε 300 χρόνια ζωής και θεμελιώθηκε το 1718.
  Η «Παναγιά η Φιλωτίτισσα» είναι μοναδική εκκλησία στον Ελλάδικό χώρο που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας με επίσημο φιρμάνι από τον Σουλτάνο.
  Επίσης στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες βυζαντινά εξωκκλήσια .
  Ο Πύργος του Χειμάρρου, ένα από τα σημαντικά μνημεία του αρχαίου μας πολιτισμού. Είναι από τους λίγους που υπάρχουν στην επικράτεια, με τη δική του αρχιτεκτονική.
  Η σπηλιά του Ζα ένα σπήλαιο που έχει μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική, λαογραφική, αξία και βρίσκεται σε υψόμετρο 628 μέτρων, πάνω από την κοιλάδα των Αριών.

 5. Ο/Η Αλεξάνδρα Σ. Σφυρόερα λέει:

  Η ιδέα της δημιουργίας μίας πολιτιστικής διαδρομής για τη Νάξο προέκυψε κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2016-17 κατά τη συνδιδασκαλία με τον ομότ. καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Β. Λαμπρινουδάκη του μτπχ μαθήματος «Μέθοδοι αρχαιολογικής έρευνας σε αστικό και περιαστικό χώρο». Καθώς η ιδέα ωρίμασε, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μία πρόταση της διαδρομής σε συνεργασία με τους Ε. Βαμβακά, Μ. Μαγνήσαλη και Θ. Μπιλή και να την παρουσιάσουμε στο Στ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» τον Αύγουστο 2018. Η παρουσίαση αυτή αφενός θα έδινε την ευκαιρία στους Ναξίους να γνωρίσουν τις πολιτιστικές διαδρομές ως διαχειριστικό εργαλείο ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού και πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο νησί μας, αφετέρου θα προετοίμαζε το έδαφος για την περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Το κείμενο της ανακοίνωσης αναμένεται να δημοσιευθεί στα Πρακτικά του Συνεδρίου.
  Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα την ευρεία αποδοχή αυτής της πρότασής μας, ακόμη και στο αρχικό επίπεδο της ιδέας να έχουμε ΚΑΙ στη Νάξο μία διαδρομή. Ελπίζω και εύχομαι να υπερκεραστεί το πρόβλημα «της ασυνέχειας στη λήψη αποφάσεων», όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Γ. Ανωμερίτης, ώστε η διαδρομή να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.
  Σχεδιάζοντας την κύρια και τις δευτερεύουσες διαδρομές είχαμε τη βεβαιότητα ότι παραλείπαμε τόπους και δραστηριότητες. Με χαρά βλέπω τον αρχικό μας κατάλογο να εμπλουτίζεται μέσω της Δημόσιας Διαβούλευσης. Όμως μία διαδρομή δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει το σύνολο των σημείων ενδιαφέροντος ενός τόπου: ο επισκέπτης αδυνατώντας να πάει παντού, θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να επιλέξει –οπότε ουσιαστικά αναιρείται ένα βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο των διαδρομών, η πρόταση σημείων ενδιαφέροντος που συνδέονται μεταξύ τους με ένα σενάριο και είναι επισκέψιμα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, είναι αδύνατον να καταστούν γρήγορα επισκέψιμα όλα τα σημεία και να παραχθεί πληροφοριακό υλικό για το σύνολο των θέσεων. Κάθε πολιτιστική διαδρομή έχει χαρακτήρα δυναμικό. Μπορεί και πρέπει να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία και να απαλλάσσεται από άλλα, σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου, των ανθρώπων του και των επισκεπτών τους, διατηρώντας έναν βασικό, αρχικό άξονα. Ας προχωρήσουμε λοιπόν υπερνικώντας και αυτό το εμπόδιο: του μικρο-τοπικισμού.
  Εύχομαι πολύ καλή επιτυχία!

 6. Ο/Η Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας Νάξου λέει:

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΑΓΑΙΑΣ ΝΑΞΟΥ
  Η περιοχή της Τραγαίας με επίκεντρο τον οικισμό Χαλκί, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στη μέση περίπου της πολιτιστικής διαδρομής της παρούσας μελέτης. Στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες βυζαντινά μνημεία διάσπαρτα στην κοιλάδα της Τραγαίας με τις εκατοντάδες αιωνόβιες ελιές και βελανιδιές, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δύο βυζαντινά μνημεία εξαιρετικής σημασίας είναι η Παναγία Πρωτόθρονος και ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης, τα οποία έχουν ήδη ξεχωριστή θέση ως σημεία ενδιαφέροντος στην πολιτιστική διαδρομή όπως έχει σχεδιαστεί.
  Θεωρούμε ότι θα είναι παράλειψη να μην αναφέρεται ολόκληρος ο οικισμός του Χαλκείου στον χάρτη της πολιτιστικής διαδρομής ως το τρίτο σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Τραγαίας. Πρόκειται για έναν οικισμό που αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής, με κτίσματα χαρακτηριστικά του νεοκλασικισμού που κάνουν το Χαλκί να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού και να είναι ιδανικό μέρος για περίπατο. Επιπλέον πρόκειται για το χωριό καταγωγής του ποτού Κίτρο Νάξου, όπου ο περιηγητής μπορεί να επισκεφθεί το παλαιότερο αποστακτήριο κίτρου και να μάθει την ιστορία του μοναδικού αυτού ποτού που συνέβαλε στην άνθηση του εμπορίου και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
  Η περιήγηση στα πλακόστρωτα του Χαλκείου είναι μια βόλτα στην ιστορία, που αρχίζει με την Παναγία Πρωτόθρονο στο κέντρο του οικισμού η οποία λειτουργείται αδιάκοπα πάνω από χίλια χρόνια, συνεχίζει στα μονοπάτια γύρω από το χωριό όπου συναντά ο επισκέπτης βυζαντινά μνημεία τεράστιου ενδιαφέροντος κρυμμένα μέσα στον καταπράσινο ελαιώνα της Τραγαίας, μάρτυρες της στρατηγικής θέσης και σημασίας του οικισμού στη βυζαντινή εποχή, φτάνει στην εποχή της ενετοκρατίας (πύργος Barozzi, πύργος Μαρκοπολίτη) και καταλήγει στον 20ο αιώνα, στις αρχές του οποίου άνθησε το εμπόριο στο Χαλκί το οποίο έγινε το εμπορικό κέντρο της Νάξου και ανοικοδομήθηκαν τα εξαιρετικά νεοκλασικά κτίρια του.
  Η πρότασή μας είναι
  1)Το Χαλκί να αποτελεί προορισμό στην πολιτιστική διαδρομή ως ολότητα, να αντιμετωπιστεί δηλαδή ως ένα μνημείο ο οικισμός συνολικά, στο οποίο ο επισκέπτης θα περιηγείται πεζός και θα επισκέπτεται σημεία ενδιαφέροντος ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει.
  2)Να χρηματοδοτηθεί η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η αρχιτεκτονική και η φυσική ομορφιά του χωριού, χωρίς την αισθητική υποβάθμιση που προκαλούν οι στύλοι και τα καλώδια διαταράσσοντας αυτή την αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο που προσφέρει το Χαλκί. Το σημαντικό αυτό έργο μπορεί να συνδυαστεί και με μικρότερες βελτιωτικές παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση παραδοσιακών φαναριών δημοτικού φωτισμού και ο σωστός φωτισμός των μνημείων του οικισμού με κατάλληλους προβολείς.
  Με εκτίμηση
  Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας Νάξου

 7. Ο/Η Νίκος Κρητικός λέει:

  Σχετικά με την ανάδειξη της Πορτάρας στο νησάκι Βάκχος στη Χώρα.
  Επειδή δεν γνωρίζω τα σχέδια για την ανάδειξη του ναού του Απόλλωνα, μέρος του οποίου είναι και η Πορτάρα, σύμβολο της Νάξου, προτείνω τα παρακάτω:
  1. Στήριξη της Πορτάρας η οποία στηρίζετε σε μία πέτρα στη κυριολεξία.
  2. Φωτισμός της νησίδας περιμετρικά ώστε να είναι ορατή από παντού. Κεντρικό θέμα να είναι η Πορτάρα και
  υπολείμματα του ναού του Απόλλωνα.
  3. Η ιδιοκτησία του κέντρου που βρίσκετε στη βάση του νησιού, να περάσει στην Αρχαιολογική υπηρεσία από
  το Λιμενικό ταμείο Νάξου, ώστε να γίνει ορθολογικότερη η χρήση του
  4. Φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου.
  5. Είσοδος με χαμηλό εισητήριο στον αρχαιολογικό χώρο.

  Γενικά στη πρόταση του Διαζώματος.
  Οι προτάσεις είναι γενικές και δεν μπορώ να σχολιάσω αφού λείπουν οι μελέτες.
  Στα Βυζαντινά μνημεία να υπάρχει είσοδος .
  Να γίνει προσπάθεια αναζήτησης του αρχαίου θεάτρου της Νάξου.
  Ευχαριστώ.

 8. Ο/Η Κωστας Γαβρας λέει:

  Πολιτιστικές διαδρομές, πολιτισμός και σκουπίδια δεν πάνε μαζί!

  Υπάρχει πρόβλημα στο νησί και οι υπεύθυνοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες, δε πιστεύω ότι είναι τόσο άλυτο πια το ζήτημα. Συγκεκριμένα υπάρχει το θέμα με τα παλιά στρώματα και ογκώδη αντικείμενα δίπλα στους κάδους οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, μια έρευνα αγοράς για έναν ευπαρουσίαστο κάδο για αυτά ή κατασκευή ενός περιφραγμένου χώρου δίπλα στους κάδους ώστε να μη φαίνονται. Πρέπει να γίνει μια καμπάνια-εκστρατεία από το δήμο ώστε να υπάρχει ένα τηλέφωνο που να μπορούν να καλούν οι πολίτες ώστε μία φορά το μήνα να περνάει το όχημα να τα μαζεύει. Επίσης πρέπει να κλείνουν τα καπάκια όλων των κάδων γιατί τα παίρνει ο αέρας και τρώνε οι γάτες τα σκουπίδια, λογικά πράγματα…από το δήμο μου είπαν πως τα πετάνε έξω αν είναι κλειστό το καπάκι…σιχαίνονται να πιάνουν το καπάκι οι πολίτες; αφού έχει μηχανισμό για το πόδι. Να πλένονται οι κάδοι επίσης.. .εγώ θα έκανα σχέδιο πάνω στο χάρτη, πού υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο πρόβλημα. Γενικά το νησί θέλει ένα σουλούπωμα, οι ταμπέλες οδικής σήμανσης είναι για κλάματα, ο δήμος να κάνει κλαδέματα να φαίνονται. Στην ίδια καμπάνια (εδώ να βοηθήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να αφήσουν τις πολιτικές κόντρες για το καλό του τόπου) να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν καμένες από τον ήλιο πινακίδες να τις κατεβάσουν, σε κάποια λεωφορεία κτελ επίσης.Τα κτελ τί θα κάνουν τόσα χρόνια με τις ταμπέλες που ενημερώνουν τις αφίξεις-να ολοκληρωθεί το έργο! Κάθε κοινότητα καλό θα ήταν να δημιουργήσει εθελοντική ομάδα καθαρισμού γιατί πραγματικά είναι κάποιοι που δε διορθώνονται με τίποτα-οπότε ο δήμος μόνο δεν επαρκεί! πετάνε ολόκληρες σακούλες από το αυτοκίνητο! για να είναι καθαροί! Ζούμε και από τον τουρισμό! Παρακάλεσα τον ΟΤΕ πολλές φορές να μαζέψει αυτό το καρτοτηλέφωνο στην παραλία στην πλάκα που είναι πεσμένο τόσα χρόνια και με κοροϊδεύουν. Καλά τόσες επιχειρήσεις εκεί δε χαλάει κανενός την αισθητική; Τα παλιά παρατημένα οχήματα επίσης να μαζευτούν.

  Να μαζευτούν επίσης και οι ταμπέλες-σκουπίδια για τα μονοπάτια που έχει βάλει ο κ. Αναστασίου μαζί με την Περιφέρεια και περηφανεύονται, συγνώμη αλλά λέτε ότι είναι με προδιαγραφές….έχετε δει στο εξωτερικό τέτοια πράγματα; Δε γράφουμε χρόνο , εγώ είμαι πιο γυμνασμένος για παράδειγμα, απόσταση γράφουμε! ανακυκλωμένες ταμπέλες δε θα σαπίσουν; τί ξύλο είναι….; παρακαλώ να μας πείτε πόσο κόστισαν όλα αυτά, ποια ήταν η αμοιβή του κ. Αναστασίου, έγινε διαγωνισμός και τον κέρδισε; Ο φυσιολάτρης περιπατητής να βλέπει βιδωμένο σε δέντρο τον αριθμό του μονοπατιού…έλεος. Λοιπόν δείτε μια σοβαρή δουλεία με αποτελέσματα στη Σάμο , σιδερόξυλα νιαγκόν σωστά πακτωμένα , από χαρτογράφο που έκανe ο ίδιος χαρτογράφηση με gps-τα περπάτησε δλδ όλα , με πολύ λογικό κόστος και πλήρη διαφάνεια, δεν ξέρω αν η εταιρεία με τους χάρτες που συνεργάζεστε εργάστηκε με τον ίδιο τρόπο; samoshikes.com. Η εταιρεία λέγεται Terain Maps και χαρτογράφος ο Στέφανος Ψημένος.

  Επειδή παραπάνω μίλησε κάποιος για αειφορία…Φεύγω λίγο από το θέμα αλλά είναι ευκαιρία. Δεν είναι καθόλου αειφορικό να πάρουμε πιο πολλές αγελάδες πρόβατα κλπ δηλαδή να αυξηθεί η ποσότητα! Περισσότερη ΠΟΙΟΤΗΤΑ χρειάζεται, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες, να σας συστήσω, να κάνουν ομιλίες στα αμφιθέατρα για το πώς θα μπορέσει η Νάξος να κάνει τη διαφορά, υπάρχουν ένα σωρό ντοκυμαντέρ- να γίνουν προβολές, να ξεφύγει από τις μονοκαλλιέργειες και τα ραντίσματα, να υιοθετηθούν ηπιότεροι μέθοδοι και νέες καλλιέργειες. Δεν είναι μοντέλα ανάπτυξης αυτά , ούτε για τον τουρισμό ούτε για τους αγρότες παρότι φαίνεται να δουλεύει όλο αυτό προσωρινά. Η Νάξος έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει τη διαφορά! Να μην πλακώνουν τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου όλοι οι τουρίστες, να έχουμε όλο το χρόνο τουρισμό. Πιο πολλά θα κερδίσουν οι αγρότες μακροπρόθεσμα, κυρίως την υγεία τους.

  Τέλος ας γίνει-τόσες δεκαετίες δεν μπορούσε αναρωτιέμαι- για το γαμώτο-για τους κόπους και τον ιδρώτα των προγόνων- μια αναπαλαίωση σωστή όμως- όπως ακριβώς ήταν-ΕΝΑΣ ανεμόμυλος- στη Βίβλο στο Σαγκρί κάπου , να γίνεται επίδειξη , μπορεί να φοράει και παραδοσιακά ρούχα αυτός που θα κάνει τη ξενάγηση. Θα ομορφύνουν αφάνταστα τα χωριά!

  • Ο/Η Αναστασίου Αναστάσιος λέει:

   Στην από 31.1.21 ανάρτηση του κ. Κ. Γαβρά στον ιστότοπο για την “Πολιτιστική Διαδρομή” και συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφό της, ο γράφων – με καταφανή άγνοια προσώπου, ιδιότητας και λοιπών δεδομένων – επιδίδεται σε προσωπική επίθεση σε βάρος του κ. Αναστασίου Αναστασίου, υπαλλήλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπευθύνου της διατοπικής σε επίπεδο Κυκλάδων δράσης ανάδειξης των πεζοπορικών Διαδρομών στις Κυκλάδες και συντάκτη της από 20.1.21 αναρτηθείσας τεκμηριωμένης πρότασης της Περιφέρειας για την Πολιτιστική Διαδρομή.
   Η συγκεκριμένη αναφορά βρίθει ανακριβειών που αφορούν στο αντικείμενο του θέματος, ανυπόστατων ισχυρισμών σε βάρος του έργου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας και στρέφεται ευθέως κατά του εκπροσώπου της με συκοφαντικού χαρακτήρα χαρακτηρισμούς, αλλά και απαράδεκτους υπαινιγμούς.
   Σε κάθε περίπτωση, τόσο ως υπηρεσιακός εκπρόσωπος όσο και ως Έλληνας πολίτης, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου σε βάρος του συντάξαντα το εν λόγω σκέλος της ανάρτησης.

   Από το Γραφείο Τουρισμού και Αθλητισμού
   Περιφερειακής Ενότητας Νάξου

   Αναστάσιος Αναστασίου
   Υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού με βαθμό Α΄
   της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

   • Ο/Η Κώστας Γαβράς λέει:

    Ήθελα να εκφράσω τη συγνώμη μου δημόσια προς τον κύριο Αναστασίου, και όποιον άλλο έθιξα, του οποίου το έργο και θέση δε γνώριζα. Συνέταξα τις προτάσεις μου πολύ γρήγορα, με λάθος τρόπο και τις κατέθεσα ενώ μια δεύτερη ανάγνωση ίσως αφήνει υπονοούμενα. Για αυτό το λόγο εξηγώ πως ήθελα να εξασφαλίσω πως στο τέλος της σύμβασης οι πινακίδες του δικτύου μονοπατιών δε θα σαπίσουν λόγω ελλιπούς συντήρησης ώστε να αποτελέσουν τελικά εστία μόλυνσης αλλά να συντηρηθούν ή να χρησιμοποιηθούν πιο ανθεκτικά ξύλα και συντηρητικά. Σέβομαι και εκτιμώ το έργο του ιδίου, του δήμου, της περιφέρειας αλλά βρίσκω πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όπως και για όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς που ανέφερα στις προτάσεις μου με ειλικρινή αγάπη και αφοσίωση στη Νάξο και το μέλλον της.

 9. Ο/Η Λεβογιάννης Μιχάλης λέει:

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΩΝ ΝΑΞΟΥ
  ΡΕΑΣ 3 ΓΑΛΑΤΣΙ
  Email: syllogosapolloniaton@gmail.com

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  1. ΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
  – Καθαρισμός & πλακόστρωση περιμετρικά γύρω από το άγαλμα (όχι τσιμέντα), τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για αποφυγή ατυχημάτων λόγω του απότομου και λαξευμένου βράχου.
  – Ηλεκτροφωτισμός του χώρου και τους καλοκαιρινούς μήνες φωτισμός μέχρι αργά το βράδυ.
  – Τοποθέτηση πίνακα (προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα) με σχεδιαγράμματα & στοιχεία που θα περιγράφουν τα ευρήματα και την ιστορία του αγάλματος (Ελληνικά & Αγγλικά).
  – Τοποθέτηση πινακίδων για τον αρχαιολογικό χώρο σε εμφανή σημεία του δημόσιου δρόμου (και από τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου).
  – Διάνοιξη & καθαρισμό του Δημόσιου δρόμου κάτω από το άγαλμα, δημιουργία θέσεων πάρκινγκ αυτοκινήτων, σηματοδότηση του δρόμου για ήπια κυκλοφορία οχημάτων.

  2. ΕΠΙΓΡΑΦΗ “ΟΡΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ”
  – Καθαρισμός, διάνοιξη σήμανση μονοπατιού που θα οδηγεί τον επισκέπτη στην επιγραφή “ΟΡΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ” που είναι χαραγμένη στο μαρμάρινο βράχο στην νότια πλευρά του Κούρου του Απόλλωνα (πρόσβαση δύσκολη έως αδύνατη τώρα).

  3. ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ
  – Καθαρισμός, διάνοιξη, σήμανση μονοπατιών που οδηγούν στο αρχαίο λατομείο που απλώνεται σε όλη την πλαγιά πάνω από τον οικισμό του Απόλλωνα.
  – Την ανάδειξη των λαξεύσεων και ιχνών που υπάρχουν στο λατομείο από την αποκόλληση μαρμάρινων όγκων για κατασκευή κολόνων και αγαλμάτων.
  – Τοποθέτηση ταμπλό (προστατευμένα από καιρικά φαινόμενα) με σχεδιαγράμματα, μονοπάτια & στοιχεία που θα περιγράφουν τα ευρήματα και την ιστορία του λατομείου.

  4. ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΚΟΥΡΟ & ΛΑΤΟΜΕΙΟ
  – Καθαρισμός, διάνοιξη, πλακόστρωση σήμανση – πινακίδες του μοναδικού δρόμου – μονοπατιού που ενώνει τον Κούρο του Απόλλωνα (δημόσιο δρόμο) με τον οικισμό του Απόλλωνα (δημόσιο δρόμο, γέφυρα Σιδερή) που χρόνια τώρα είναι η μόνη διέλευση των πεζών επισκεπτών προς τον Κούρο (είναι σε άθλια κατάσταση).

  Λεβογιάννης Μιχάλης
  Πρόεδρος Συλλόγου Απολλωνιατών Νάξου

 10. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ Κ ΖΟΥΛΗΣ λέει:

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ 3 ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΙΒΛΟΣ -ΤΡΙΠΟΔΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ,ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ-ΤΡΙΟ- ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.

 11. Ο/Η ΜΑΡΙΑ Δ. ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ λέει:

  Με στόχο να αποδοθεί διαχρονικά η Ιστορία του νησιού μας, όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό σας θα πρέπει να ενταχθούν στις κύριες διαδρομές και τα μεταβυζαντινά μνημεία (ενετικοί πύργοι πέρα από το χωριό της Απειράνθου και του Κάστρου της χώρας αλλά να ενταχθούν οι πύργοι της ενδοχώρας και τα καστρομοναστήρια Μονή Φωτοδότη και Πύργος Υψηλοτέρας). Η ένταξη αυτών είναι μείζονος σημασίας, καθώς αποτελούν μοναδικής τεχνοτροπίας και αυθεντικά έργα τοπικής τέχνης (ενετικής τεχνοτροπία αλλά εκτέλεση του έργου από ντόπιους τεχνίτες) που καταμαρτυρούν την συνέχεια της παράδοσης στη πέτρα (γλυπτική στην οποία με ευχαρίστηση αντιλαμβάνομαι ότι δίνετε έμφαση και αρχιτεκτονική). Ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων μνημείων, με την ανάδειξή τους θα αποτελέσουν ένα πλεονέκτημα στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών με πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Επίσης, μνημεία όπως είναι το Άνω Κάστρο μπορούν να διασυνδεθούν με τις πεζοπορικές διαδρομές που έχετε εντάξει στο εγχείρημά σας.
  Θεωρώ ιδανική ευκαιρία την συμπερίληψη των μνημείων στην προσπάθειά σας καθώς θα καλύψει ένα έλλειμα έμφασης στην μεταβυζαντινή περίοδο στο τοπικό αφήγημα, όπως διαπίστωσα κατά την εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας για την μνήμη της Λατινοκρατίας στο νησί μας και την μελέτη περίπτωσης του Ενετικού Μουσείου και του Πύργου Μπαζαίου. Το κενό αυτό υποβιβάζει την συνέχεια της πολιτιστικής παραγωγής και αποκλείει μια προοπτική άνθισης του πολιτιστικού τουρισμού που θα μπορούσε εύκολα με ευδοκιμήσει δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη ταυτότητα των μεταβυζαντινών μνημείων ενός νησιού πραγματικού παλίμψηστου.

  Είμαι στην διάθεσή σας για να βοηθήσω στην πολύτιμη προσπάθειά σας.
  Με εκτίμηση Μαρία Δ. Αλιμπέρτη, δημοσιογράφος-πολιτισμολόγος

 12. Θελω να συγχαρω τους μελετητες και διοργανωτες για την προσπαθεια τους.Ευχομαι καποιες απο τις προτασεις να βρεθουν εκεινοι που θα τις ωριμασουν και θα τις εκτελεσουν.Αν και αισιοδοξος απο τη φυση μου και τον τροπο ασκησης διοικησης που πιστευω για την παραγωγη εργων,η ασυνεχεια στη ληψη αποφασεων δεν θα φερει γρηγορα αποτελεσματα.Εχω την εμπειρια των προτασεων για το Βυζαντινο Παρκο Τραγαιας με συγκεκριμενες διαδρομες ,αποφασεις,φορεις και πορους,που εγκαταλειφθηκε στο περασμα του χρονου.Επειδη με αφορμη το θεμα αυτο εκδοθηκε το 2009 βιβλιο μου με τον ιδιο τιτλο το οποιο βρισκεται στον Δημο ,μπορει κανεις να ενταξει τις προτασεις του στην προσπαθεια σας.Ευχομαι καθε επιτυχια

 13. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
  ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ MARKEETING ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟΥ

  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

  Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της πολιτιστικής διαδρομής σε όλες τις φάσεις υλοποίησης, μέχρι και την ολοκλήρωση της σε τουριστικό προϊόν, είναι σαφώς αειφορικός, με στρατηγικό στόχο την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας της Νάξου.
  Ο σχεδιασμός της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τόπους σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης με πλούσιο περιβαλλοντικό-πολιτισμικό απόθεμα, όπως η ενδοχώρα της Νάξου, προϋποθέτει την χρήση του εργαλείου της Φέρουσας Ικανότητας Τουριστικής Ανάπτυξης (Φ.Ι.Τ.Α). Ο προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητας (Φ.Ι.) συνιστά εργαλείο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής κουλτούρας και των υφιστάμενων ενδογενών οικονομικών μοντέλων της τοπικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, προστατεύει το τουριστικό προϊόν από μία μη αποδεκτή μείωση της ποιότητας ικανοποίησης των επισκεπτών.
  Γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της στην περίπτωση της ενδοχώρας της Νάξου και συγκεκριμένα στη λειτουργία της πολιτιστικής διαδρομής όπου με την επιδιωκόμενη (και αναμενόμενη) αύξηση των τουριστικών ροών, αναμένεται, εκτός από το οδικό δίκτυο, να επιφορτιστούν περαιτέρω όλες οι συνδυαστικές υποδομές-ανωδομές του τουρισμού ειδικών κινήτρων, το δίκτυο μονοπατιών, τα μνημεία, τα χωριά και δυνητικά η αισθητική του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
  Το εργαλείο της Φ.Ι. αξιοποιείται πληρέστερα και εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα, σε τόπους με ολοκληρωμένη χωρική διαχείριση, όπως εν προκειμένω σχεδιάζεται για την πολιτιστική διαδρομή με την Ο.Χ.Ε. Η ολιστική στρατηγική του εργαλείου της Ο.Χ.Ε, επιτρέπει να αποκτήσει η Φ.Ι. της ενδοχώρας, κανονιστικό χαρακτήρα με χρήση δεικτών μέτρησης τους οποίους θα ελέγχει ο φορέας διαχείρισης (D.M.O) προκειμένου να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ή πολιτικές.
  Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα τμηματικής αξιοποίησης του εργαλείου της φέρουσας ικανότητας:
  Με την σταδιακή αύξηση της δημοτικότητας της πολιτιστικής διαδρομής ως απόρροια του ισχυρού τουριστικού προϊόντος που συνιστά και ως απόρροια της ανάπτυξης σχεδίου marketing, αναμένεται η δεδομένη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και εξ αυτού των επισκεπτών. Με τον προσδιορισμό σε μέσο-μακροπρόθεσμο χρόνο α) του εκτιμώμενου κυκλοφοριακού φόρτου, β) του εκτιμώμενου αριθμού επισκεπτών και γ) της Φ.Ι με δείκτες χωρητικότητας υφιστάμενων ή νέων υποδομών, όπως χώρων στάθμευσης, χώρων υποδοχής επισκεπτών, χωρητικότητας μνημείων (μ2/επισκέπτη), χωρητικότητας μονοπατιών κ.α., μπορούν να σχεδιαστούν οι κατάλληλες υποδομές, ανωδομές και υπηρεσίες στα όρια της βιωσιμότητας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, τις οποίες θα εποπτεύει με μετρήσιμα δεδομένα, ο φορέας διαχείρισης. Αν για παράδειγμα, ο δείκτης μέτρησης χωρητικότητας για το ναό της Δήμητρας, καθοριστεί σε ένα άτομο ανά δύο τετραγωνικά μέτρα, τότε η δυναμικότητα του χώρου στάθμευσης προσδιορίζεται είτε αναλογικά, είτε σε μεγαλύτερη αναλογία με την πρόβλεψη χώρου αναμονής επισκεπτών κ.ο.κ.
  Σε θεματικές χωρικές ενότητες φυσιολατρικού ή γεωλογικού περιεχομένου κοντά στην πολιτιστική διαδρομή, όπως παρατήρηση πτηνών, επίσκεψη ορυχείων κ.α, προσδιορίζεται μέγιστος αριθμός παρατηρητών-επισκεπτών, ελάχιστη απόσταση κ.α.
  Στην περίπτωση δημοφιλών πεζοπορικών διαδρομών με εύκολη βατότητα, κοντά στον οδικό άξονα της πολιτιστικής διαδρομής, ενδέχεται να υπάρξουν πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον και στα μνημεία. Ο προσδιορισμός της φέρουσας ικανότητας της συγκεκριμένης πεζοπορικής διαδρομής με πολιτιστικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη ανάπτυξη εφαρμογής για το δίκτυο μονοπατιών και με την εφαρμογή «NaxiOs» για τα μνημεία, θα καθιστά εφικτή την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με ενδεχόμενους περιορισμούς επισκεψιμότητας.
  Η πολιτιστική διαδρομή αναμένεται να δημιουργήσει επενδυτικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, η συνέργεια του οποίου είναι πολύτιμη και επιβεβλημένη. Ως ακόμα ένα παράδειγμα ανάγκης προσδιορισμού της Φ.Ι., αναφέρεται η αναμενόμενη οργάνωση εκδρομών, είτε μικρών ομάδων με ειδικά κίνητρα είτε μεγάλων ομάδων (groups) τουριστικών πρακτορείων ή επισκεπτών κρουαζιέρας κ.α. Ο προσδιορισμός της Φ.Ι. θα επιτρέψει στον D.M.O τον προγραμματισμό των επισκέψεων, ειδικά όσον αφορά τα οργανωμένα groups, με διαθεσιμότητα επίσκεψης βάσει των δεικτών μέτρησης. Στη σύγχρονη τουριστική αγορά ένας τέτοιος προγραμματισμός είναι αποτελεσματικότερος και ευκολότερος πλέον, με χρήση booking engine, εργαλείο το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί από τον D.M.O.
  Σε κάθε παράδειγμα γίνεται κατανοητό ότι η Φ.Ι. αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής διαδρομής. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, δύναται να διαμορφώσει ένα αειφορικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της πολιτιστικής διαδρομής.
  Για τους λόγους αυτούς και επειδή η πολιτιστική διαδρομή αφορά ένα ολιστικό σχεδιασμό αειφορικού τουριστικού προϊόντος με ολοκληρωμένη χωρική διαχείριση, προτείνουμε την εκπόνηση μελέτης εκτίμησης Φ.Ι.Τ.Α για το οδικό δίκτυο, τα μνημεία και τις πεζοπορικές διαδρομές. Σε μεταγενέστερα στάδια, για τις συνοδές θεματικές υποδομές και ανωδομές που θα δημιουργηθούν.
  Η Φ.Ι.Τ.Α θα αποτελέσει στο μέλλον καθοριστικό εργαλείο λήψης αποφάσεων και ανάπτυξης πολιτικών, για τον D.M.O. Για αυτό το λόγο και επειδή για τον προσδιορισμό των δεικτών μέτρησης Φ.Ι, απαιτείται η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων του D.M.O και των περιβαλλοντικών φορέων αν αυτές δεν εκπροσωπούνται, προτείνεται η προτεραιοποίηση της μελέτης στις πρώτες δράσεις του D.M.O.

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  Α. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

  Πάρκο Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων Δαμαριώνα.
  Η δημιουργία του πάρκου (μοναδικού, ίσως, στις Κυκλάδες) αναμένεται, σύμφωνα με τους μελετητές, να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, ντόπιους και ξένους (σχολεία, φυσιολατρικούς συλλόγους, κ.ά.) καθώς και χώρο προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.
  Ο χώρος είναι δημοτικός και βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Δαμαριώνα και Φιλωτίου σε υψόμετρο 380 μέτρα. Έχει έκταση 28 περίπου στρέμματα και είναι προστατευμένο από τη βόσκηση. Ο χώρος βρίσκεται εντός της περιοχής του δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Έχει τοπίο σπάνιου φυσικού κάλλους. Η φυσιογνωμία του εδάφους διαφέρει σε πολλά σημεία: χώμα, βραχώδεις εκτάσεις, πολλές σχισμάδες όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη του ζωικού βασιλείου, κορυφές που φωλιάζουν πουλιά (γεράκια, αγριοπερίστερα, όρνια, κ.ά.). Εξαιτίας των ιδανικών συνθηκών (υψόμετρο, κ.λ.π.) υπάρχουν σ’ αυτήν την περιοχή οι περισσότερες ποικιλίες των φυτών της Νάξου, καθώς και όλα τα είδη άγριων ζώων και ερπετών του νησιού. Στον χώρο αυτό έχουν βρεθεί δείγματα μικρού κάστρου και δεξαμενών (στην εκκλησία του Άη Γιάννη). Σύμφωνα με την παράδοση (αναφορά του Εμμανουήλ Ψαρρά) από τα πάνω βράχια αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του Φιλωτίου τις επιδρομές των πειρατών.
  Η χρήση του αφορά:
  – μονοπάτια κατά μήκος του πάρκου, που θα δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών σε όλο τον χώρο. Πληροφοριακές, ενημερωτικές πινακίδες.
  – Προστασία και ανάδειξη της υπάρχουσας χλωρίδας και πανίδας, φύτεμα, όπου αυτό επιτρέπεται, κι άλλων τοπικών άγριων φυτών, καθώς και δέντρων.
  – Κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών κηπευτικών, δέντρων, αμπελιών, κ.λ.π., τα οποία θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους, από την «Τράπεζα σπόρων».
  – Καλλιέργεια σιτηρών για εκπαιδευτικούς και λαογραφικούς σκοπούς (σπορά, θερισμός, αλώνισμα). Στο χώρο υπάρχει δεξαμενή νερού.
  – Στέγαστρο με καθίσματα για ξεκούραση και απόλαυση της πανοραμικής θέας.
  – Παρατηρητήριο πτηνών. Ήδη, υπάρχει εκτροφείο πέρδικας.
  – Δημιουργία μητάτου, αλωνιού, ληνού και παραδοσιακού φούρνου για την λαογραφική προβολή των στοιχείων τους αλλά και την χρήση τους.
  – Δημιουργία στάβλου και περιφραγμένου, γύρω από αυτόν, χώρου για την φιλοξενία ζώων (κατσίκες, πρόβατα, γαϊδούρια, κ.ά.).
  – Αξιοποίηση της πολιτιστικής αίθουσας του Δαμαριώνα για παρουσιάσεις και ενημερώσεις σχετικά με το πάρκο.
  Την προμελέτη, είχε αναλάβει, μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας, η Νομαρχία Κυκλάδων. Ολοκληρώθηκε το 2010 και παραδόθηκε στο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων.
  Δημιουργία ταΐστρας Σκανιάδων και παρατηρητηρίου.

  Προτείνεται ως κατάλληλη θέση η περιοχή του Αγίου Τρύφωνα, στο Φιλώτι). Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει προσφερθεί να κάνει τη σχετική μελέτη.

  Δημιουργία παρατηρητηρίου πτηνών, στην Αλυκή.

  Αξιοποίηση των σπηλαίων και ένταξή τους στα παρακλάδια των διαδρομών (Ζα, Ρίνας, κ.ά.).

  Αξιοποίηση και προβολή των αγροτικών μνημείων (ασβεστοκάμινα, πηγάδια, μητάτα, κ.ά.).

  Καθιέρωση δράσεων (π.χ. στην Κωμιακή λειτουργία παραδοσιακού νερόμυλου με άλεσμα σιταριού, ζύμωμα και ψήσιμο σε παραδοσιακό φούρνο.
  Επίσης, στο ίδιο χωριό, πάτημα σταφυλιών στο παραδοσιακό ανακαινισμένο πατητήρι.
  Στο Δαμαλά, ήδη, διεξάγεται η εξαγωγή λαδιού (θα μπορούσε να γίνεται συχνότερα, την περίοδο της συγκομιδής των ελιών).

  Β. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

  Ενθάρρυνση δημιουργίας πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
  Πολυλειτουργικό αγρόκτημα είναι η αγροτική εκμετάλλευση, που διαθέτει, τουλάχιστον: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνική μεταποίηση και λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.
  Ο επισκέπτης σε ένα τέτοιο αγρόκτημα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή της αγροτικής υπαίθρου, τα σχετικά επαγγέλματα, τις μεθόδους καλλιέργειας και εκτροφής ζώων, τις γεύσεις και να συμμετέχει ενεργά τις δραστηριότητες.

  Ενθάρρυνση της βιωματικής γευστικής εμπειρίας (μέσω των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, φορέων ή ιδιωτών):
  – Λάδι (ολοκληρωμένη εμπειρία με συλλογή, εξαγωγή σε παραδοσιακό και σύγχρονο ελαιοτριβείο, χρήση στο φαγητό. Ξενάγηση στις γηραιότερες ελιές του νησιού).
  – Κρασί (οινοτουρισμός): Συμμετοχή σε όλη την αμπελουργική διαδικασία.
  – Ρακή, κίτρο.
  – Μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας.

  Εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών:
  Υφαντική (Μονή, Απεράθου), αγγειοπλαστική, μαρμαρογλυπτική, καλαθοπλεκτική, κ.ά.
  Δημιουργία δημοτικής σχολής για κατοίκους και επισκέπτες για εκμάθηση παραδοσιακών χορών και οργάνων.

  Οργανωμένη ξενάγηση στη άγρια χλωρίδα του νησιού. Δημιουργία οργανωμένου επισκέψιμου βοτανόκηπου.

  Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι μια ειδική μορφή ποιοτικού τουρισμού η οποία παρέχει τη δυνατότητα να στραφούμε σε μία τεράστια δυναμική αγορά αλλά και ταυτόχρονα να επιφέρουμε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και μάλιστα συνδυάζοντας δράσεις με την Πολιτιστική Διαδρομή.
  Αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Νάξου στα θαλάσσια σπορ (με αιχμές του δόρατος την ιστιοσανίδα, το kite surf και την ιστιοπλοΐα), με τη διεκδίκηση διοργάνωσης σημαντικών διεθνών και ελληνικών γεγονότων, όπως παγκόσμια η ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ιστιοσανίδας. Μέριμνα για τη θεσμοθέτηση διοργάνωσης υπερτοπικής εμβέλειας αγώνων ποδηλάτου, ανωμάλου δρόμου, δίαθλου και τρίαθλου (αγώνων που ήδη διοργανώνονται στη Νάξο με αξιοσημείωτη συμμετοχή και επιτυχία) και προσπάθεια για αναγνώριση των αγώνων αυτών από τις οικείες ομοσπονδίες και ενσωμάτωσή τους στα επίσημα καλεντάρια.
  Αξιοποίηση των υπαίθριων μικρών ή μεγαλύτερων θεάτρων (Μέλανες, Αθλοθέατρο Φιλωτίου, κ.ά.), για την παρουσίαση παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων αλλά και τη διοργάνωση δρώμενων σχετιζόμενων με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.
  Αλιευτικός τουρισμός (Μουτσούνα, Χώρα).
  Υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες (σε συνεργασία με τοπικά αθλητικά σωματεία και άλλους φορείς): τρέξιμο, ποδηλασία βουνού, αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, κ.ά.).

  Θρησκευτικός τουρισμός και προσκυνηματικές περιηγήσεις (σε συνεργασία με την Μητρόπολη Παροναξίας για προώθηση στον εκκλησιαστικό κύκλο ανά την Ελλάδα, ως προορισμό).

  Αρχιτεκτονική. Γνωριμία με τις διαφορετικές τεχνικές. Ιστορικά στοιχεία. Ένταξη στις διαδρομές ιδιαίτερων περιπτώσεων.

  Συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για σταθερές δράσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής διαδρομής (γιορτή πατάτας, ρακής, λαδιού, κρασιού, ψαρά, κτηνοτρόφου, λαϊκών πνευστών, καρναβαλικές εκδηλώσεις, κ.ά.).
  Αξιοποίηση και ανάδειξη παλαιών επαγγελμάτων (π.χ. σιδηρουργεία, τσαγκαράδικα, γανωτζίδικα, ραφεία, κ.ά.).
  ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ.Α.

  Στην παράγραφο 4.4.4 της Μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού προτείνεται ως ειδικός στόχος 4 η «Προώθηση της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης κατάρτισης – επανακατάρτισης στον τομέα του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Τουρισμού». Κατ’ αρχήν συμφωνούμε με την ως άνω πρόταση.
  Η Πολιτιστική Διαδρομή προσπαθεί στην ουσία να οργανώσει τον τουρισμό που σχετίζεται με τον Πολιτισμό, την Ιστορία, το Περιβάλλον, την Γεωγραφία, την παραγωγή μέσα από βιωματικές δράσεις. Εκτός από την κατάρτιση των ασχολουμένων με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Τουρισμό, θεωρούμε ότι πρώτιστο ρόλο στην καλύτερη δυνατή ανταπόκριση αυτών και κυρίως των επόμενων γενεών ανθρώπων, που θα ασχοληθούν με τον Τουρισμό, θα διαδραματίσει η θεσμοθέτηση της διδασκαλίας της τοπικής Ιστορίας, Λαογραφίας και Γεωγραφίας ως ένα πρόσθετο μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα και στο οποίο, προτείνουμε, να μην βαθμολογούνται ή εξετάζονται οι μαθητές. Αντίθετα να γίνεται με τρόπο που θα αγαπηθεί από τους νέους της Νάξου με απώτερο στόχο, βγαίνοντας από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση να έχουν γνωρίσει το νησί, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την παραγωγή του, τώρα και άλλοτε και ό, τι έχει να κάνει με τη ζωή στο νησί από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες. Προφανώς, μία τέτοια πρόταση δεν έχει ως μοναδικό μέλημα την διαμόρφωση επαγγελματιών του τουρισμού με γνώσεις για όσα αφορούν το νησί, αλλά κυρίαρχος στόχος είναι οι επόμενες γενιές να εκτιμήσουν τον τόπο που ζουν, να τον αγαπήσουν και τελικά να τον σεβαστούν περισσότερο από τις προηγούμενες.
  Ας φανταστούμε σε μερικά χρόνια από σήμερα να ζουν στο νησί μερικές χιλιάδες ανθρώπων, που ανεξάρτητα από το αν είναι απασχολούμενοι στον τουρισμό, θα είναι σε θέση να συζητούν με τους επισκέπτες και να τους δίνουν πληροφορίες, δίνοντας τους παράλληλα την εικόνα ενός λαού που, αφού γνωρίζει τον τόπο, άρα τον αγαπάει, κάτι που θεωρούμε ότι είναι σημαντικότερο επικοινωνιακά, από τον όποιο τουριστικό οδηγό, την οποία διαφημιστική καμπάνια.
  Αντίστοιχο πρόγραμμα μπορεί να θεσμοθετηθεί και για ενήλικες στο πλαίσιο προγραμμάτων που θα διοργανώνονται από τον Δήμο ή άλλο φορέα.
  Αναφορικά με το διδακτέα ύλη, έχουμε την τύχη να υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία, μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν τα κατάλληλα βιβλία για τον ανωτέρω σκοπό.

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

  Πέρα από όσα προτείνονται στην Μελέτη για την εύρεση πόρων για την συντήρηση και αξιοποίηση των μνημείων του νησιού, προτείνουμε συμπληρωματικά τα ακόλουθα:
  Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους Δημόσιους Φορείς, αλλά και τις δωρεές ιδιωτών, ο αριθμός των μνημείων του νησιού που χρήζουν συντήρησης ή/και ανάδειξης είναι τέτοιος, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με τα υφιστάμενα μέσα.
  Προτείνουμε την διερεύνηση της δυνατότητας θεσμοθέτησης τέλους πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Αυτό το τέλος θα είναι ανεξάρτητο από τυχόν εισιτήρια σε επισκέψιμα μνημεία. Μία πρόταση είναι να είναι πολύ χαμηλό (1-3 ευρώ) και να εισπράττεται από κάθε επισκέπτη ανά κράτηση. Το ποσό θα εισπράττεται και θα αποδίδεται από τις επιχειρήσεις διαμονής και τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία διατίθενται για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (bnb).
  Δεδομένου ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα είναι τέτοιο, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο, μέσα από τις κατάλληλες προγραμματικές συμβάσεις με τους Φορείς, στους οποίους ανήκει το κάθε μνημείο (Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.α.) να χρηματοδοτεί προγραμματισμένα από αυτούς έργα.
  Εξυπακούεται, ότι η υλοποίηση των μελετών που αφορούν ειδικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα γίνεται σύμφωνα με την ιεράρχηση που ίδια θέτει. Επίσης θεωρούμε αυτονόητο ότι, ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των μνημείων, αυτή θα πρέπει να παραμένει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου στο οποίο ανήκει.
  Με το ποσό αυτό θα μπορούσε επίσης να προσλαμβάνονται εποχικά απόφοιτοι Ιστορίας Αρχαιολογίας και άλλων παρεμφερών σχολών, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται σε μνημεία τα οποία, αν και σημαντικά, δεν ήταν επισκέψιμα μέχρι σήμερα.
  Έχουμε την πεποίθηση ότι το τέλος θα είναι πολύ μικρό, έως συμβολικό για τον επισκέπτη, ωστόσο θα είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών.
  Επίσης την ίδια στιγμή που ο επισκέπτης θα το πληρώνει, θα πρέπει να παίρνει πίσω, πλην της απόδειξης και ένα μικρό φυλλάδιο, που θα του εξηγεί τη συμβολή του στην διατήρηση της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς της Νάξου, ώστε αφ’ ενός να επιθυμήσει να γνωρίσει τα μνημεία, αφ’ ετέρου να νιώσει ότι συμβάλει στη διατήρηση των μνημείων, τα οποία, αν μη τι άλλο, είναι πανανθρώπινα.

  Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

  Η μελέτη αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) αναδεικνύει σχεδόν σε όλα της τα σημεία τον σημαντικό ρόλο του Δήμου Νάξου για την υλοποίηση, λειτουργία και συντήρησή του, στο σύνολο του μέσω του δημοτικού συμβουλίου και των υπηρεσιών του.
  Βάσει της Μελέτης ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προτείνεται να είναι:
  i. Ο Φορέας Λειτουργίας της Διαδρομής έχοντας έναν στρατηγικό και συντονιστικό ρόλο για την λειτουργία, και τη συνεχή και συστηματική συντήρηση της Διαδρομής.
  ii. Ο Τελικός Δικαιούχος σε προτεινόμενα έργα και δράσεις Ο.Χ.Ε. (ολοκληρωμένη χωρική επένδυση) ανά ειδικό στόχο (βλ. σελίδα 48 επ. masterplan).
  Τα παραπάνω απαιτούν ωριμότητα, υπευθυνότητα, διάθεση συνεργασίας με άλλους φορείς (ενδεικτικά ΠΝΑΙ, Διάζωμα, κλπ) και την τοπική κοινωνία και συνέπεια υλοποίησης του τελικού στόχου. Τα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργεί ο Δήμος σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου αρχικό και κατά την διάρκεια θα στηρίζονται στην αξιοκρατία, στην διαφάνεια στις συμμετοχικές διαδικασίες και στη συνέπεια και ταύτιση λόγων και έργων.
  Η σημερινή δημοτική αρχή μέσω του Δημάρχου έχει δείξει μέχρι σήμερα πως λειτουργεί και ενεργεί σε αντίθεση με τις ως άνω αρχές, παραδείγματα η καθυστέρηση αν όχι άρνηση να ανασύρει από τα συρτάρια των υπηρεσιών της σημαντικές μελέτες, όπως το ΣΒΑΚ Χώρας Νάξου, η αποφυγή αν όχι άρνηση να συντονίσει το πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ που τελεί υπό την ευθύνη του με το τρέχον και ολοκληρωμένο πρόγραμμα της ΠΝΑΙ για τη διαχείριση των περιηγητικών δικτύων Νάξου. Τα παραπάνω μάλιστα παραδείγματα αναφέρονται στο masterplan (σελ. 33 και επομ.) ως συναφή έργα άλλων προγραμμάτων για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου.
  Η παρουσία ενός Δήμου που θα λειτουργήσει με πρόγραμμα, αξιοκρατία, διαφάνεια και συνέπεια θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του έργου ώστε να μην μείνει και αυτό ένα ακόμη ευχολόγιο.

 14. Ο/Η ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΔΙΩΤΩΝ-ΜΕΣΩΤΩΝ ΝΑΞΟΥ λέει:

  Σύλλογος Σκαδιωτών-Μεσωτών Νάξου

  Πρόταση του Συλλόγου για την Πολιτιστική Διαδρομή:
  Ο Σύλλογος Σκαδιωτών-Μεσωτών εκπροσωπεί τα ομαγάλακτα, ορεινά χωριά της Νάξου, Σκαδό και Μέση. Στα πλαίσια της εν λόγω πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, θέτουμε υπ’ όψιν σας τις εξής δύο:
  Στο Σκαδό, στην θέση Σελάδι, την ανακαίνιση και αναπαλαίωση της εκεί φάμπρικας (ελαιοτριβείου), με ανάδειξη του σωζόμενου εξοπλισμού και δυνατότητα περαιτέρω χρήσης του ελαιοτριβείου ως πολυχώρου για εκθέσεις πολιτιστικού ή/και λαογραφικού περιεχομένου κ.λπ.
  Στην Μέση, διάνοιξη και ανάδειξη διαδρομής, που θα οδηγεί στο «Δρακοντόσπηλιο», σπήλαιο που βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας. Ανάλογη πρόταση και ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση είχε υποβάλει, προς την Εφορεία Σπηλαιολογίας, μέλος του Συλλόγου μας, στο πρόσφατο παρελθόν.
  Θεωρούμε ότι η Πολιτιστική Διαδρομή θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία ανάδειξης του πλούσιου και ποικίλου πολιτιστικού προσώπου της Νάξου, και ευελπιστούμε στην επωφελή υλοποίησή της για την τοπική κοινωνία.

 15. Ο/Η Βαμβακάς Μανώλης λέει:

  Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ιδιαίτερα τον πρωτεργάτη καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη για την εμπνευσμένη πρόταση υλοποίησης της «Πολιτιστικής Διαδρομής Νάξου» με τη μορφή Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε). Πράγματι ο στόχος του εγχειρήματος θα αποτελέσει την έναρξη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού, θα αυξηθούν οι αφίξεις νέων επισκεπτών και τουριστών και θα ωφεληθούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις όλης της Νάξου.
  Θα ήθελα να προσθέσω στη παρούσα δημόσια διαβούλευση ότι:
  Η Νάξος διαθέτει αν όχι ένα μοναδικό, τουλάχιστον ένα σπάνιας αξίας πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί βέλτιστα μέσα από τον σχεδιασμό της πολιτιστικής διαδρομής. Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει ραγδαία στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Ωστόσο, αναδύονται οι κίνδυνοι μιας τουριστικής υπερφόρτωσης που, εάν δεν ελεγχθεί, θα οδηγήσει εν τέλει σε δυσφήμιση στη σχετική αγορά. Οι ανησυχίες και οι προσπάθειες ανάσχεσης του ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος π.χ. στη Σαντορίνη, το αποδεικνύουν. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, παρόμοιο πρόβλημα στην προσπάθεια αναζήτησης και προσέλκυσης όλο και μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών, και η «Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου» να οδηγήσει σε βιώσιμη ολιστική ανάπτυξη χωρίς να δημιουργηθεί κορεσμός ή αλλοτρίωση του χαρακτήρα του Νησιού αλλά και του κοινωνικού ιστού του.
  Υποδιευθυντής Οικονομικού Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
  Βαμβακάς Μανώλης (MSc)

 16. Ο/Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ ΝΑΞΟΥ λέει:

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ ΝΑΞΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΑΞΟΥ

  Για την Πολιτιστική Διαδρομής Νάξου και για την περιφέρεια της Κωμιακής καταθέτουμε τα παρακάτω:
  1. Ο «Τρανός Ργιάκας» και οι 13 νερόμυλοι.
  • Ο «Τρανός Ργιάκας,ποτάμι σε καταπράσινη ρεματιά με υπεραιωνόβια δέντρα.
  • Έχει όλα τα δείγματα της ανώνυμης αγροτικής αρχιτεκτονικής και13 νερόμυλους,δείγμα προβιομηχανικής εποχής.
  • Οι νερόμυλοι (εκτός από ένα) είναι ερειπωμένοι,πρόσβαση έχουν οι έξι πρώτοι από οριοθετημένο μονοπάτι, που συνδέεται με το μονοπάτι του Αϊ – Νικόλα(ξωκλήσι 14ου αιώνα) και τα σμυριδοχώρια.
  • Ο «δρόμος του νερού»συνδυάζεται με έθιμα και παραδόσεις.
  2. Ο Μυκηναϊκός Τάφος (15ου αιώνα π.Χ.) στον Αξό
  • Η ένταξη του σπουδαιότατου μνημείου στη διαδρομή θα απαιτήσει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και πλακόστρωση μέρους του δρόμου.
  3. Το χωριό Κωμιακή
  • Στο κέντρο του χωριού η γειτονιά του κάστρου (Μεσαίωνας /10ος αιώνας).
  • Οι βρύσες του χωριού, ξεχωρίζει το «αρχιτεκτονικό σύνολο» της Βρύσης του Γκισιμέ με πλάτσα, ελαιοτριβείο, στέρνα, στερνάκια, πλυσταριό.
  • Βυζαντινά ξωκλήσια και ο ενοριακός ναός της Παναγίας της Θεοσκέπαστης.
  • Οι 13 μάντρες των βοσκών αναδεικνύουν την κτηνοτροφική παράδοση
  • Πολιτιστικές δραστηριότητες: η αναβίωση εθίμων και πανηγυριών,το Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Τριήμερο, το Παιδικό Τμήμα Εκμάθησης Παραδοσιακής Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου.
  • Επίκειται η λειτουργία «Μουσείου Παράδοσης και Ιστορίας της Κωμιακής»
  4. Ο δρόμος « Μυρίσης – Αμπράμ»
  • Ο δρόμος απαιτεί συντήρηση και ασφαλτόστρωση και θα προσφέρεται για περιπατητικές ή ποδηλατικές δραστηριότητες.
  • Οι οικισμοί Μυρίσης (με προϊστορικό κάστρο), Κανάς ( με τον πύργο του «άρχου» Ντερεμόν) και Σκεπόνι ( με φράγκικο πύργο του Γριμάλδι) ξεχωρίζουν.
  • Στο λαγκάδι του Μυρίση η παραγωγή της ντόπιας ποικιλίας των «πολίτικων φασολιών» πρέπει να προστατευθεί.
  5. Το Μοναστήρι της Αγιάς
  • Η Μονή της Παναγίας (1000 μ.Χ.)στην κατάφυτη από πλατάνια και δρυ ςρεματιά με άφθονα νερά.
  • Ψηλά δεσπόζει ο ερειπωμένος φράγκικος πύργος των Κόκκων.
  6. Το πυργομονάστηρο της Φανερωμένης
  • Το Μοναστήρι(16ου αιώνα),αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με εντυπωσιακό το ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπουδαία αρχιτεκτονική.
  7. Το κάστρο του Καλοέρου»
  • Ανατολικά του Απόλλωνα πάνω το βουνό «Καλόερος» βρίσκονται κατάλοιπα από κυκλώπεια τείχη προϊστορικών χρόνων αλλά και βυζαντινά κτίσματα.
  • Η πρόσβαση στο κάστρο είναι δύσκολη ελλείψει μονοπατιών και σηματοδότησης
  8η Το λατομείο και ο Κούρος του Απόλλωνα
  Το λατομείο για να είναι επισκέψιμο απαιτεί καθαρισμό, διάνοιξη και σαφή σήμανση μονοπατιών και ευρημάτων.

 17. Ο/Η ΚΑΠΙΡΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (Γραμματέας) λέει:

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΩΤΩΝ ΝΑΞΟΥ mail:keramotinaxougal@gmail.com 24/01/2021
  ΘΕΣΗ:ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΝΑΞΟΥ
  Αξιοθέατα Κεραμωτής που κινούν ενδιαφέρον.
  1.Τα δύο ελαιοτριβεία της Κεραμωτής,το ένα πρόσφατα υπέροχα ανακαινισμένο απο τον Σύλλογο.
  2.Τους δύο εγκαταλελειμμένους νερόμυλους,που κάποτε δουλεύανε σε καθημερινή βάση,εξυπηρετώντας όχι μόνο τους κατοίκους της Κεραμωτής,αλλά και κατοίκους των γύρω χωριών.
  3.Ο Καταρράκτης της Ρουτσούνας.’Ενα σπάνιο φαινόμενο για τα νησιά των Κυκλάδων και την Νάξο,στους πρόποδες ενός από τα πιο ψηλά βουνά των Κυκλάδων και της Νάξου, την Κόρωνο.
  4.Η Πηγή και το γεφύρι της Κεραμωτής,με τεράστια πλατάνια και απέραντο πράσινο για χωριό στην ορεινή Νάξο.

 18. Ο/Η Ιάκωβος Ορφανός λέει:

  Μερικές Προτάσεις για την Πολιτιστική Διαδρομή
  1. Η μελέτη είναι πλήρης, εύστοχη και προτείνει σημαντικά θέματα. Εύχομαι να εφαρμοστεί. Γι αυτό θα πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε την υλοποίηση της.
  2. Εκτός από την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής, πολύ σημαντική είναι η πρόταση για τη Θεσμοθέτηση Φορέα Λειτουργίας (DMO) και τη δημιουργίας συστάδας (cluster). Όμως, η επιτυχής λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς διοίκηση τους. Προτείνονται τα ακόλουθα:
  α. Ο Φορέας λειτουργίας της Διαδρομής, αν λειτουργήσει αποτελεσματικά, μπορεί να μετεξελιχθεί σε Διαχειριστή Προορισμού της Νάξου. Όμως, θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι δεν θα είναι μία άλλη Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου. Ας εξετασθεί η πρωτοβουλία του «This is Athens & Partners” και του DMO της Σαντορίνης και Ρόδου.
  β. Καλό είναι να προβλεφθεί και να εξασφαλιστεί συνεχής υποστήριξη της διοίκησης/συντονισμού του Φορέα Λειτουργίας, από επαγγελματική τεχνική ομάδα (π.χ. μάρκετινγκ, κλπ). Εφόσον ο Φορέας και η συστάδα θα διαχειρίζονται πόρους, θα πρέπει να αναπτυχθούν διαφανείς διαδικασίες και εργαλεία, κατά την υλοποίηση.
  γ. Ενώ για τον Φορέα Λειτουργίας αναφέρονται σχετικά αναλυτικά οι αρμοδιότητες του, δεν υπάρχει σχετική ανάλυση σκοπού, στόχων και αρμοδιοτήτων για τη συστάδα. Σημαντικά για την κινητοποίηση των ενδιαφερομένων.
  δ. Τα κριτήρια συμμετοχής στη συστάδα, στην αρχή τουλάχιστον, να είναι σχετικά χαλαρά για να εξασφαλίζουν σημαντική συμμετοχή ενδιαφερομένων (π.χ. επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Νάξο ή/και δραστηριοποιούνται και στη Νάξο).
  3. Η ταυτότητα της Διαδρομής ως «αδιάλειπτη παραγωγή Πολιτισμού σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του νησιού έως σήμερα», θα αποκτήσει χαρακτηριστικά παγκόσμιας κλάσης (world class) με την πρωτοτυπία, μοναδικότητα και ελκυστικότητα της. Συμπληρωματικά, θα μπορούσε να αναδειχθεί και το «Λίκνο του ιωνικού ρυθμού της μνημειώδους ελληνικής αρχιτεκτονικής» (Ύρια), που επηρέασε και επηρεάζει την παγκόσμια αρχιτεκτονική.
  4. Εξέταση της δυνατότητας ένταξης της Στελίδας στην Πολιτιστική Διαδρομή (π.χ. υπαίθρια έκθεση φωτογραφιών). Τα ευρήματα της Στελίδας σπρώχνουν την ιστορία της Νάξου στις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας και πιθανώς ακόμη πιο πέρα. Η περιοχή της Στελίδας μαζί με τον Άγιο Προκόπη και την Αγία Άννα μπορεί να ενοποιηθούν με την περιοχή της Αλυκής και της Χώρας με ένα ποδηλατόδρομο/πεζόδρομο, οπότε επιτυγχάνεται μία αμφίδρομη και φιλική στο περιβάλλον σύνδεση των τουριστικών περιοχών με θέσεις πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος.
  5. Ανάδειξη του μεσογειακού/αγροτικού πολιτισμού και σύνδεση του με τον μακραίωνα αγροτικό χαρακτήρα της Νάξου και της γαστρονομίας της, με την ίδρυση μικρού διαδραστικού Μουσείου στο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί (ιδιοκτησία Δήμου Νάξου), με θέμα τον Μεσογειακό τρόπο ζωής (διατροφής) όπως καθορίζεται από την Unesco. Το μουσείο αυτό δεν θα είναι απλή έκθεση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά σημαντική μετεξέλιξη της.
  6. Δημιουργία Πάρκου Γλυπτικής στις Μέλανες ή τον Κινίδαρο, που θα παρέχει τον χώρο και τα μέσα σε καλλιτέχνες και παιδιά να δημιουργούν έργα από μάρμαρο, αρχίζοντας από τη σμίλευση ειδωλίων με σμυρίγλι ως σύγχρονα έργα.
  7. Τα θέματα της ιονικής αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και του μεσογειακού τρόπου ζωής, που παρουσιαάζονται με τις πιο πάνω προτάσεις, να πλαισιωθούν με συστηματικές εκδηλώσεις (ημερίδες, συνέδρια κλπ), προώθησης και προβολής τους στην τοπική κοινωνία και παγκόσμια.
  Δρ. Ιακ. Ορφανός
  Πρώην Δ/ντής Μάρκετινγκ ΟΤΕ

 19. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Νάξος, Ιανουάριος 2021
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ

  ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

  Εν όψει της οριστικής διαμόρφωσης της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την “Πολιτιστική Διαδρομή” στη Νάξο, βάσει κυρίως της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) για την οικοδόμησή της, η συμβολή-πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου / Περιφερειακής Ενότητας Νάξου βασίζεται στα παρακάτω δεδομένα:
  – Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως κεντρικός φορέας σχεδιασμού και συνδικαιούχος κατασκευής και συντήρησης μονοπατιών με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ των Κυκλάδων στη φάση αυτή πραγματοποιεί σημαντικές βελτιώσεις του περιηγητικού δικτύου της Νάξου και σε δράσεις περαιτέρω προβολής του ως υψηλής ποιότητας τουριστικού προϊόντος σε διεθνές επίπεδο.
  – Ειδικότερα, πραγματοποιούνται στη Νάξο από την υπηρεσία Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου οι παρακάτω δράσεις:

  • Επικαιροποιούνται όλα τα δεδομένα του περιηγητικού-πεζοπορικού δικτύου Διαδρομών της Νάξου και περιλαμβάνονται αναλυτικά σε ειδικό τεύχος με τίτλο “Έκθεση Αξιολόγησης Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος Ν. Νάξου”. Το τεύχος, όπου επισημαίνονται τόσο η υφιστάμενη κατάσταση όσο οι υπολειπόμενες ενέργειες για την υπαγωγή του δικτύου στην κατηγορία Α, προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών και να λάβει την εθνική πιστοποίηση, συνοδεύεται από παράρτημα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το συντελούμενο έργο της υπηρεσίας στο νησί.
  Το έργο αυτό θα συνεκτιμηθεί με την αντίστοιχη εργασία καταγραφής που εκπονεί ο Δήμος Νάξου και Μ. Κυκλάδων με το δίκτυο Δάφνη σε κοινή διαβούλευση των δύο φορέων.
  • Βελτιώνεται και ολοκληρώνεται την εποπτεία της υπηρεσίας μας η σήμανση κατεύθυνσης του περιηγητικού δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με τα πινακίδια προσανατολισμού και τις πινακίδες προορισμού ειδικών προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με τον “καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών”.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι σημαντικό μέρος του υλικού έχει προκύψει ως αποτέλεσμα πρότυπης διαδικασίας ανακύκλωσής του.
  • Έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του περιηγητικού δικτύου της Νάξου η μεγάλη σειριακή διαδρομή 50 χιλιομέτρων με τίτλο Naxos Strada, σε συγκεκριμένα σημεία της οποίας έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης βατότητας με ευθύνη της υπηρεσίας μας, ενώ παράλληλα έχει τοποθετηθεί σε όλο το μήκος της ειδική σήμανση.
  • Συμπληρώνεται βάσει ειδικού σχεδιασμού η παρουσίαση του δικτύου της Νάξου σε κεντρικά σημεία των οικισμών με επί πλέον πίνακες – χάρτες γενικής πληροφόρησης, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η δράση επικαιροποίησης και συμπλήρωσης των κατά νησί αρχείων με τη γεωμετρία κάθε Διαδρομής Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, μέσω της υλοποίησης αντίστοιχων μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών φοιτητών του Τμήματος. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση εργαλείων γεωπληροφορικής κατόπιν ειδικών οδηγιών της υπηρεσίας και εποπτεύονται από καθηγητή με εμπειρία στην έρευνα και ανάδειξη των περιηγητικών-πεζοπορικών διαδρομών των Κυκλάδων.
  • Λειτουργεί και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα δεδομένα ο σύνδεσμος “Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος” https://www.penaxou.gov.gr/? page_id=944 για τα νησιά Νάξο, Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες μέσα από τη νεοσύστατη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.
  • Καταρτίζεται φάκελος καταγραφής των σημείων ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για τους οικισμούς Απεράθου, Φιλωτίου, Μονής και Κωμιακής. Σχεδιάστηκαν για το σκοπό αυτό ενημερωτικοί πίνακες-χάρτες για τους οικισμούς Απεράθου και Φιλώτι, μετά από συναντήσεις εργασίας με τις αντίστοιχες Τοπικές Κοινότητες.

  ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

  Η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου είναι ο φ ο ρ έ α ς ε φ α ρ μ ο γ ή ς της δράσης Ανάδειξης του Περιηγητικού Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Νάξου, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί κατάλληλα στο Σχέδιο Δράσης της “Πολιτιστικής Διαδρομής”. Κατά συνέπεια η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου δια της αρμόδιας υπηρεσίας της συμμετέχει στον υπό θεσμοθέτηση Φ ο ρ έ α Λ ε ι τ ο υ ρ γ ί α ς της Πολιτιστικής Διαδρομής”. Για τη συγκεκριμένη δράση θα υπάρχει διαρκής συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με τον οποίο ήδη πραγματοποιούνται κοινές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

  Ειδικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της δράσης Ανάδειξης του Περιηγητικού Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Νάξου, διαμορφώνουν τις επί μέρους προτάσεις αιχμής της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου – με κριτήριο μεταξύ άλλων, “τη διεύρυνση γεωγραφικά της τουριστικά ενδιαφέρουσας Νάξου” – ως εξής:

  1. Δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης του Περιηγητικού-Πεζοπορικού Δικτύου στο Χαλκί, σε χώρο του προς αξιοποίηση δημοτικού κτηρίου του παλαιού Γυμνασίου Τραγαίας.

  2. Σχέδιο Διαχείρισης στο πεδίο της σειριακής διαδρομής 50 χιλιομέτρων Naxos Strada.

  3. Δημιουργία ψηφιακού ξεναγού ειδικά για τα σημεία και τόπους ιστορικού – αρχαιολογικού – λαογραφικού ενδιαφέροντος & γεωφυσικών ιδιαιτεροτήτων, που γειτνιάζουν και είναι προσβάσιμα με τις Διαδρομές του περιηγητικού-πεζοπορικού δικτύου.

  4. Προσαρμογή – για τη γεωγραφική ενότητα των Ανατολικών Κυκλάδων – του σχεδίου δράσης που επεξεργάζεται η υπηρεσία Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας με τίτλο «ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ» – το οποίο συνιστά σχέδιο συνδυασμένων χερσαίων και θαλάσσιων Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στα νησιά των Κυκλάδων.
  Η εξειδίκευση του σχεδίου για τα νησιά της Π.Ε. Νάξου (Ανατολικές Κυκλάδες) επιγραμματικά περιλαμβάνει τα εξής:
  α. Εφαρμογή διαπόντιας διαδοχικής σύνδεσης των Ανατολικών Κυκλάδων με αφετηρία και τερματισμό τη Νάξο, με την επιδίωξη αυτή να γίνεται μέσω μικρών ασφαλών αγκυροβολίων των νησιών.
  β. Πεζοπορική διάσχιση των νησιών που περιλαμβάνονται στο project, δια μέσου ενοποιημένου δικτύου αλληλοδιαδεχόμενων Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος κάθε νησιού. Η αρχή και το τέλος κάθε εσωτερικού νησιωτικού δικτύου θα ταυτίζεται με τα επιλεγμένα αγκυροβόλια διαπόντιας σύνδεσης. Επιδίωξη είναι η μέγιστη δυνατή εναλλαγή φυσικού και ιστορικού τοπίου, με διέλευση από τα σημαντικότερα σημεία ιστορικού-αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κάθε νησιού και από τους κυριότερους μεσόγειους οικισμούς.
  γ. Η διαπόντια επικοινωνία θα γίνεται κατά κανόνα με μικρά τουριστικά σκάφη, με δυνατότητα πρόσδεσης – ελλιμενισμού στα επιλεγμένα αγκυροβόλια.
  δ. Η εφαρμογή του εγχειρήματος έχει ως προϋπόθεση την ετοιμότητα των κατά νησί πεζοπορικών δικτύων από πλευράς βατότητας, συνδεσιμότητας και σήμανσης.

  Ο Συντάκτης Εισηγητής Ο Έπαρχος Νάξου

  Τάσος Αναστασίου Γιάννης Μαργαρίτης

 20. Η ΠΡΟΤΑΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΑΞΟΥ»
  Είναι σημαντική η προσπάθεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προετοιμάσει την υλοποίηση του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου» με τη συμβολή του πολιτιστικού σωματείου «Διάζωμα».
  Η νέα αντίληψη για την τουριστική ανάπτυξη προβλέπει νέες δράσεις, νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες, ανάδειξη μνημείων, αξιοποίηση τοπικών εθίμων, τοπικών προϊόντων, αειφόρο ανάπτυξη και όλα αυτά συχνά και μέσα από πιο συστηματικές προσεγγίσεις και μελέτες. Μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
  Οι ανά την Ελλάδα Πολιτιστικές Διαδρομές συμβάλλουν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη διαφόρων περιοχών της χώρας μας. Διαρκώς αναδεικνύονται τέτοιες δράσεις, συχνά ανοργάνωτες, χωρίς αξιόλογους στόχους. Αντίθετα, οι δράσεις του «Διαζώματος» με την επιστημονική και συστηματική παρέμβασή του έχουν αναδείξει οικονομικά και πολιτιστικά διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
  Με την προτεινόμενη «Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου» όχι μόνο αναδεικνύονται και αξιοποιούνται τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου, αλλά γίνονται και σημαντικά έργα υποδομής που συμβάλλουν και στην ευκολότερη πρόσβαση στα αξιοθέατα και στα μνημεία του νησιού, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Η προσέγγιση του θέματος γίνεται με ένα λεπτομερή, συστηματικό και πολύπλευρο επιστημονικό τρόπο που εγγυάται ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα.
  Η πολιτιστική κίνηση «Νικάνδρη Νάξου», η οποία δραστηριοποιείται σε μικρής, μέχρι τώρα, κλίμακας πολιτιστικές διαδρομές και φροντίζει με τις δυνατότητές της στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού, θεωρεί την πρόταση «Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου» της Δημοτικής αρχής Νάξου πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του νησιού που θα του δώσει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στα σπουδαία πολιτιστικά και τουριστικά κέντρα της Ελλάδας. Η Νάξος του Διόνυσου, της Αριάδνης, των εργαστηρίων των αρχαϊκών κούρων, η βυζαντινή Νάξος, η νεώτερη Νάξος με σπουδαία λαογραφικά έθιμα και αξιόλογα φυσικά τοπία και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, με τους δραστήριους και φιλόξενους κατοίκους της δικαιούται μια τέτοια ανάπτυξη.
  Γιάννης Λογαράς
  Φιλόλογος
  Πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης
  «Νικάνδρη» Νάξου

 21. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ λέει:

  Κ.Ιωάννου Παναγιώτης, Δημόσιος Υπάλληλος, Δημότης Τ.Κ. Χαλκείου
  ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ-ΘΕΣΗ «πεδιάδα Τραγαίας»
  Ειδ.Στ. 1: ανάδειξη του παραδοσιακού γεφυριού Χαλκείου(είσοδος Χαλκί), κατασκευασμένο προ 90 ετών, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου που περιλαμβάνει παραδοσιακή βρύση και πλυσταριά
  Ειδ.Στ. 2: i)τοποθέτηση ηλιακού συστήματος φωτισμού εξωτερικώς των μνημείων, αλλά και κατά μήκος των πεζοπορικών μονοπατιών προσέγγισης
  ii) Λήψη μέτρων αντιμετώπισης της παράνομης στάθμευσης Ι.Χ. επί των πλακόστρωτων δρόμων-πεζοδρομίων πέριξ του Ι.Ν.Παναγία Πρωτόθρονη
  Ειδ.Στ.3: ανάδειξη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής τέχνης (εργαστήρια σε Δαμαλά και Χαλκί)

 22. Ο/Η Κουφης Αντώνιος λέει:

  Μέχρι ποια ημερομηνία θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *