ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ:
Δρ. Κωνσταντίνος Ντελέζος Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στις μετα-πανδημικές ημέρες ,είναι φυσικό αναμενόμενο να παρουσιάζεται αύξηση των μολύνσεων από μικροοργανισμούς οι οποίοι ,υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μας απασχολούσαν . Μία τέτοια περίπτωση είναι η αύξηση των κρουσμάτων του Στρεπτόκοκκου, η οποία ανησυχεί οικογένειες ,αλλά και όχι μόνο . Πέρα από τις αντιβιοτικές θεραπείες είναι σκόπιμο να τονίσουμε τα μέτρα υγιεινής που χρειάζεται να εφαρμόσουμε, λαμβάνοντας υπόψιν μας τα ειδικά χαρακτηριστικά , ιδιαίτερα της περιβαλλοντικής διασποράς αυτού του μικροβίου. Ο Streptococcus pyogenes ή το βακτήριο Streptococci της ομάδας Α (GAS), που συχνά αναφέρεται ως Strep A, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο δέρμα, στο λαιμό και σε άλλα σημεία όπου μπορούν να ζήσουν φυσικά χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της τριβής στο δέρμα. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής μεταξύ ατόμων και μέσω κοινής επαφής με φυσικές επιφάνειες όπως πλάκες πόρτας, χερούλια και βρύσες.
1) Το πλύσιμο των χεριών με υγρά καθαριστικά και χλιαρό νερό παραμένει το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη τέτοιων λοιμώξεων.
Προτεινόμενες δραστικές ουσίες είναι τα τασιενεργά , τα οποία μπορούν να δράσουν κατά μήκος της επιφάνειας των χεριών μας , αφαιρώντας το πλεονέκτημα του στρεπτόκοκκου να παραμένει στις στοιβάδες του δέρματος. Θα πρέπει να υπάρχει άφθονη παροχή χαρτοπετσετών Αποφεύγουμε τους στεγνωτήρες χεριών, διότι προηγούμενος ελλειπής καθαρισμός θα διασπείρει το βακτήριο ,με τη βοήθεια της ροής αέρα από το μηχάνημα. Προτείνεται επίσης η αντισηψία των χεριών με πολυαλκοολούχα σκευάσματα περιεκτικότητας αλκοόλης 70% μετά την επαφή με οποιονδήποτε έχει μολυνθεί ή/και το περιβάλλον του. Δεν συνιστάται το καθαρό οινόπνευμα ,διότι δεν μπορεί να αποκτήσει επαφή με το μικροοργανισμό.

Επίσης δεν συνιστώνται οι αλκοολούχες λοσιόν ,διότι έχουν αδιευκρίνιστη συγκέντρωση αλκοόλης , αφού οι περισσότερες κυκλοφορούν ως καλλυντικά σκευάσματα.
2) Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει μία βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης γύρω στους 40 oC. Επομένως τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα πιθανού ασθενή πρέπει να εκτεθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Στα πλυντήρια ρούχων προτείνεται στάδιο ξεβγάλματος με θερμοκρασίες 70-80 oC. Στην απολύμανση των σκευών του ασθενή προτείνεται ξέβγαλμα με καυτό νερό , ως είδος ασφαλούς θερμικής απολύμανσης. Δεν απαιτείται η χρήση χλωρίου.
3) Οι επιφάνειες εφόσον υπάρχει ύποπτος ή ασθενής στο χώρο μας θα πρέπει να απολυμαίνονται ως μέρος μιας κανονικής ρουτίνας εξυγίανσης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις χειρολαβές των θυρών. Προτεινόμενα σκευάσματα είναι τα υποχλωριώδη άλατα σε δοσολογία 1% ή αλκοολούχα σπρέι περιεκτικότητας 70% σε αιθυλική αλκοόλη , ισοπροπανόλη, ή βουτανοδιόλη. Τα ίδιο ισχύει εάν μιλάμε για χώρο εργασίας με ιδιαίτερη προσοχή στην απολύμανση πληκτρολογίου και mouse με τις ίδιες ουσίες.
4) Παλαιότερα πίστευαν ότι τα βακτήρια Streptococcus pneumoniae και Streptococcus pyogenes δεν θα επιβίωναν για πολύ σε άψυχα αντικείμενα όπως έπιπλα, παιχνίδια ή πιάτα. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο δείχνει ότι αυτό το βακτήριο μπορεί πραγματικά να ζήσει για εβδομάδες ή και μήνες σε άψυχα αντικείμενα. Υπάρχει ακόμα νεώτερη μελέτη που δείχνει το βιώσιμο Streptococus pyogenes , να ανακτάται από πολύ μολυσμένη σκόνη που συλλέχθηκε από τα ρούχα ασθενών με αιμολυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μετά από 195 ημέρες. Φαίνεται ότι η σκόνη ενός χώρου ,ιδιαίτερα εφόσον αυτή είναι προϊόν της απολέπισης του δέρματος ενός ασθενούς , μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο του στρεπτόκοκκου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόταση υγιεινής σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει καθαρισμό του χώρου που βρίσκεται ο ύποπτος /ασθενής με ηλεκτρική σκούπα, στοχεύοντας στην απορρόφηση των πιθανών σωματιδίων και όχι στη διασπορά τους στον αέρα, εάν χρησιμοποιούσαμε απλή σκούπα. Εάν μιλάμε για παιδικό δωμάτιο, αυτό που πρέπει να προστεθεί είναι η απολύμανση των παιχνιδιών : πλαστικά , ξύλινα σε καυτό νερό και λούτρινα με ατμοκαθαριστή . Η υψηλή θερμοκρασία και στις 2 περιπτώσεις λειτουργεί ως φυσικό μέσο απολύμανσης , αποφεύγοντας την χρήση χημικών ουσιών στο παιδικό δωμάτιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον προηγηθέντα καθαρισμό της επιφάνειας που θα χρησιμοποιήσουμε τον ατμό , διότι ο ατμός δεν μπορεί να διαπεράσει πιθανό στρώμα λίπους ή πρωτεϊνικού ρύπου.
5) Όσον αφορά τον αερισμό του χώρου, κρίνεται απαραίτητο ως μέτρο υγιεινής.
Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας θετικός κατά Gram σφαιρικός έως ωοειδής μη κινητικός κόκκος, διαμέτρου 0,7–0,9 μm, μεγαλύτερος μεν από τον κοροναϊό, ο οποίος μας απασχόλησε, αλλά όχι τόσο μεγάλος, ώστε λόγω βάρους να μην παραμένει στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Επομένως αφού μπορεί να «ταξιδεύει» στον αέρα, θα πρέπει και στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου να τηρηθούν προς το παρόν, τα 2 μέτρα κοινωνική απόσταση από τυχόν ασθενή ή ύποπτο .
Δεν ξεχνάμε την παρουσία σχετικής υγρασίας στον χώρο (40-60%) και όχι χρήση αφυγραντήρων για στεγνούς –ξηρούς χώρους. Η πανδημία μας δίδαξε, ότι η σχετική υγρασία στον χώρο κρατά και την σχετική υγρασία στην στοματική και ρινική κοιλότητα, έτσι ώστε πιθανός αερογενής εισβολέας να μην εισχωρήσει στο εσωτερικό του αναπνευστικού συστήματος .

Τελευταίο και πιο σημαντικό πρέπει να τονίσουμε το ρόλο της οδοντόβουρτσας στη πιθανή μόλυνση με στρεπτόκοκκο. Το βακτήριο επιζεί επάνω στην οδοντόβουρτσα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις στοματικές συνήθειες, 3 ημέρες με ξεπλυμένη οδοντόβουρτσα και έως 15 ημέρες σε μη ξεπλυμένη οδοντόβουρτσα. Νεότερες μελέτες αναφέρουν για άτομα τα οποία είχαν στρεπτόκοκκο, ανάρρωσαν και ξαναμολύνθηκαν όχι από άλλο άτομο ,αλλά από την οδοντόβουρτσά τους ,η οποία είχε αποικιστεί από το βακτήριο και το διατηρούσε ζωντανό!
Για αυτό το λόγο , σε περίπτωση που κάποιος μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο, πρέπει να βράσουμε την οδοντόβουρτσά του για 3 λεπτά . Φυσικά για το διάστημα στο οποίο είναι ασθενής ,δεν θα τοποθετεί την οδοντόβουρτσά του σε κοινό κύπελλο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας!

Σχόλια are closed.