ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου της πρώην Σχολής Ουροσουλινών (Κάστρο Νάξου) θα λειτουργήσει από την Τρίτη 12 Απριλίου ως την Παρασκευή 13 Μαϊου 2011 η έκθεση ομοιοτύπων "Απ' το Φράγκικο στο Ρωμαίικο: Έγγραφα για την ιστορία της Νάξου (1433-1821) από τις συλλογές Ι.Δελλαρόκκα και Π.Ζερλέντη".

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007 στο κτίριο του Α΄ Γυμνασίου Νάξου. Περιλαμβάνει 92 έγγραφα της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας με τις υπογραφές των δουκών, επισκόπων, καδήδων και μπέηδων της Παροναξίας, ορισμούς του καπετάν πασά και των δραγουμάνων του στόλου, επιστολές και διπλώματα ευρωπαϊκών προξενείων, δικαιοπρακτικά και κοινοτικά έγγραφα του 17ου και 18ου αι., ενθύμια των Ιησουιτών και του ελληνικού σχολείου της Γρόττας. Έχουν διαρθρωθεί σε 14 θεματικές ενότητες με τις αντίστοιχες λεζάντες και ιστορικές επεξηγήσεις.

Σε ειδική προθήκη θα παρουσιαστεί περιορισμένος αριθμός πρωτότυπων κωδίκων και εγγράφων.

Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί ως τις 29 Απριλίου (οπότε και κλείνει) η έκθεση τεκμηρίων για τη Γερμανική Κατοχή και τη μάχη της Νάξου.

Και οι δυο εκθέσεις θα είναι ανοιχτές τις ώρες λειτουργίας του Αρχείου (Τρίτη ως Παρασκευή 10 π.μ.-2 μ.μ., Δευτέρα και Τετάρτη 5 μ.μ.-9 μ.μ.). Η έκθεση των εγγράφων από τις συλλογές Ζερλέντη και Δελλαρόκκα θα λειτουργήσει επίσης τα Σάββατα 30 Απριλίου και 7 Μαϊου.

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνει την Τετάρτη 27 Απριλίου στις 6 το απόγεμα η δημόσια παρουσίαση του νέου βιβλίου των Στέφανου Ψαρρά – Ματτέο Καμπανιόλο "Ο νοτάριος της Νάξου Στέφανος Τουμπίνος, 1712-1738" (έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, 2010). Για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης θα σας ενημερώσουμε με νέα ανακοίνωση.

Νάξος, 4/4/11

Ο προϊστάμενος του Αρχείου
Μ. Κοκολάκης

Σχόλια are closed.