Εκδήλωση για τις πεζούλες – Πρόγραμμα TerraSAge
Τετάρτη 03.11.21, 19:00, ΘΕΑΤΡΟ Καμπανέλλη

Το πρόγραμμα TerraSAge (Terraces as Sustainable Agricultural Environments) διεξάγεται από το McCord Centre for Landscape του Newcastle University και χρηματοδοτείται από το UK Arts and Humanities Research Council (AHRC). Το πρόγραμμα μελετά τη χρήση των χωραφιών που σχηματίζονται από ξερολιθιές, γνωστά και ως “πεζούλες” ή “αχτιά, λούροι, χαλιά” στη Νάξο, με στόχο τη διεύρυνση της γνώσης μας για την κατασκευή και τη χρήση τους ανά τους αιώνες. Το πρόγραμμα TerraSAge μελετάει τέτοιες πεζούλες στην Αγγλία, την Κροατία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η ΑΜΚΕ MONUMENTA, μέσω του συνεργάτη της Στ. Λεκάκη, και εκπονεί εργασίες που σχετίζονται με με την εθνογραφική έρευνα και την ενημέρωση του κοινού για αυτό το παραγνωρισμένο στοιχείο της αγροτικής κληρονομιάς.

Τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκε επιφανειακή έρευνα και δειγματοληψία χώματος από τέτοιες πεζούλες στη Νάξο (περιοχές Μαραθού και Αριών, Φιλωτίου) ενώ προκαταρκτικά αποτελέσματα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο θέατρο Καμπανέλλη. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Για επικοινωνία:
Στέλιος Λεκάκης,  stelios.lekakis@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα:
https://research.ncl.ac.uk/terrasage/aboutourproject/

Sam Turner, Tim Kinnaird, Elif Koparal, Stelios Lekakis & Christopher Sevara (2021) Landscape archaeology, sustainability and the necessity of change, World Archaeology, DOI: 10.1080/00438243.2021.1932565

Σχόλια are closed.