ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

27/2/2020

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων βρίσκεται σε επαγρύπνηση από τις 31/12/2019, όταν οι Κινέζικες αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον νέο κορωναϊό (2019- nCoV) και υπάρχει μια συνεχή παρακολούθηση από τον Ιατρό εργασίας των ανακοινώσεων και οδηγιών που βγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας “για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο κορωναϊό 2019- nCoV.

Ενημέρωση για την εξέλιξη του νέου κορωναϊού COVID 2019 μέσω αξιόπιστων πηγών Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

Υπουργείο Υγείας https://www.moh. gov. gr/

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Μέχρι στιγμής (27/2/2020) έχουν ανακοινωθεί 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID 2019 στην Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με τα δελτία τύπου του ΕΟΔΥ. Λόγω του ότι έχουν παρουσιαστεί εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης π.χ. Ιταλία 528, Γερμανία 27, Γαλλία 18, Βρετανία 15, Ισπανία 13, Βέλγιο 1, Φιλανδία 2, Σουηδία 2 ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν όσοι εργαζόμενοι εκτελούν επαγγελματικά ταξίδια καθώς έρχονται αντιμέτωποι με χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ένας από τους παράγοντες κινδύνου μετάδοσης του ιού από έναν άλλο ταξιδιώτη μέσω σταγονιδίων. Συστήνεται να μην ταξιδεύουν όταν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού π.χ. πυρετό, βήχα, φαρυγγαλγία, μυαλγία κ.τ.λ. Να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται όλοι οι Κανόνες Ατομικής Υγιεινής

 • Με σωστό πλύσιμο των χεριών. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Συστήνεται η προμήθεια αντισηπτικών και η σωστή εφαρμογή του με διάρκεια της συνολικής διαδικασίας 20 – 30 δευτερόλεπτα
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • Συστήνεται η χρήση μέσων ατομικής προστασίας (Μάσκα FFP2) σε περίπτωση που κάποιο άτομο/εργαζόμενος αναπτύσσει συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος και βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Ορισμός Κρούσματος – Νέος Κορωνοιός SARS-CoV-2

Επικαιρότητα

26.02.2020

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και
τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

 • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης ή
 • Ιστορικό ταξιδιού σε πληγείσες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα
 • Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον ιό SARS-CoV-2:

 •  Αδιευκρίνιστο, ή
 • Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον ιό SARS-CoV-2

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από τον ιό SARS-CoV-2.

Σημείωση:

 • Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
 • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2
 • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία)
 • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
 • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2
 • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας
 • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
 • Κίνα, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία (οι περιοχές Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)

ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΜΟΥΗΛ ΖΟΡΜΠΑΣ©

 

Συνημμένα θα βρείτε:

Μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού

Εφαρμογή αντισηπτικού

Σχόλια are closed.