ΣΤ’ Πανελλήνιο Συνέδριο: «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» (30/8/2018 έως 2/9/2018, στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δαμαριώνα, στην κεντρική Νάξο).

Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο

Πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο «Η ΝΑΞΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ»

Με την παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιείται η διοργάνωση του ΣΤ΄ επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων».

Το πολυθεματικό αυτό Συνέδριο, που διεξάγεται στο ίδιο χωροχρονικό πλαίσιο, δηλαδή στη Νάξο ανά πενταετία και ασχολείται με ζητήματα της ναξιακής διαχρονίας, της μακράς διάρκειας, θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Δαμαριώνας (συγκεκριμένα στο Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο), στην κεντρική Νάξο, από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Επιδίωξη είναι το Συνέδριο να γίνει τόπος διασταύρωσης μελετητών με πλατύτερους ερευνητικούς ορίζοντες, με διαφορετικές ερευνητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις, που θα εντρυφήσουν στο παλίμψηστο της ναξιακής διαχρονικής παρουσίας, με τη διαμόρφωση νέων ερευνητικών πεδίων και τη διατύπωση νέων ερωτημάτων.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες: Αρχαιολογία και Μουσειολογία, Ιστορία, Φιλολογία, Λογοτεχνική Κριτική, Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία, Δίκαιο, Οικονομία, Κοινωνιολογία, Δημογραφία, Ιατρική και Επιδημιολογία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον και Πολεοδομία, Πολιτική Επιστήμη, Τοπικοί Διοικητικοί και Αυτοδιοικητικοί Θεσμοί, Δημοσιογραφία και Τεχνολογίες Επικοινωνίας.

Επιδίωξη, επίσης, είναι να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε εισηγήσεις που αναφέρονται σε:

Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος

·      νέα ερευνητικά στοιχεία ως προς τη συμβολή της Νάξου στην επανάσταση της Ανεξαρτησίας, ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από το 1821 και της καταγωγής του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από τον Δαμαριώνα.

·         επιστημονική ανάδειξη των νεότερων υλικών μνημείων της Νάξου, ιδιαίτερα αυτών που διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής, και προσπάθεια καταγραφής τους με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του νησιού, με σκοπό τη δημιουργία μιας σχετικής βάσης πληροφοριών.

·         ζητήματα της σύγχρονης ναξιακής ιστορίας και της ναξιακής συγχρονίας, από την οπτική διαφόρων γνωστικών πειθαρχιών (ιστορικά, σχέσεις με το παρελθόν και τον υλικό και άυλο πολιτισμό μας, γλωσσολογικά, φιλολογικά, λαογραφικά, κοινωνικοανθρωπολογικά, πολιτισμικά, οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνιολογικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, τοπικοθεσμικά, κλπ), πραγματευόμενα από ερευνητές που προέρχονται από ποικίλες προελεύσεις και προσανατολισμούς.

·         επέκταση του ερευνητικού ενδιαφέροντος και στα μικρά κυκλαδονήσια (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσσα) που ανήκουν αυτοδιοικητικά στον ίδιο Δήμο με τη Νάξο, αλλά και σε ευρύτερα κυκλαδικά επιστημονικά θέματα που παρουσιάζουν όμως άμεση ναξιακή σχέση.

Σε αυτό το Συνέδριο προσκαλούνται να λάβουν μέρος επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσουν πρωτότυπα θέματα που έχουν ναξιακή αναφορά και ενδιαφέρον και τα οποία δε θα έχουν παρουσιαστεί σε άλλην επιστημονική εκδήλωση ή δημοσιευθεί με την συγκεκριμένη μορφή.

Οι ανακοινώσεις θα είναι διάρκειας 15-20 λεπτών και είναι δυνατόν να συνοδεύονται με ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (σε αρχεία .ppt). Οι γλώσσες των ανακοινώσεων θα είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν στην Επιστημονική Επιτροπή (ταχυδρομικώς στην ακόλουθη διεύθυνση: Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α, Νάξος 84300 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:naxosconference2018@gmail.com) την αποδοχή της πρόσκλησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αποστέλλοντας συγχρόνως συμπληρωμένο το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής, με τον τίτλο της ανακοίνωσης, το όνομα και την ιδιότητά τους, καθώς και περίληψη της ανακοίνωσής τους ( από 300 έως 500 λέξεις).

Όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή και, αν χρειαστεί, από ανεξάρτητους, ειδικούς κριτές. Η Επιστημονική Επιτροπή με νέα ανακοίνωσή της, ύστερα από την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης των υποβληθεισών εισηγήσεων, θα γνωστοποιήσει τον τελικό αριθμό των εισηγητών και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής του συνεδρίου.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου προβλέπεται να εκδοθούν έως τα τέλη του 2019. Για τον λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους στις ανωτέρω ταχυδρομικές ή ηλεκτρονικές διευθύνσεις έξι μήνες μετά τη λήξη του Συνεδρίου, ήτοι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019.

Τα κείμενα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 16 σελίδες (γραμματοσειρά: Times New Roman, μέγεθος: 12, διάστιχο 1.5). Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση (τουλάχιστον 300 dpi) και να μην υπερβαίνουν τις 10 τον αριθμό. Αναλυτικές οδηγίες για τη μορφή των υποσημειώσεων και των παραπομπών θα αποσταλούν με νεότερη ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες φέρουν την πλήρη ευθύνη για την εξασφάλιση των αδειών μελέτης του υλικού και για τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλο, στο τηλέφωνο 6974072780 ή στο e–mail naxosconference2018@gmail.com καθώς και με την κα Σοφία Κάγκανη στο τηλέφωνο 6972073603 ή στο e–mail pressnaxoy@gmail.com

Η Επιστημονική Επιτροπή:

1. Γιάννης Βερώνης, Δικηγόρος-Συγγραφέας
2. Γιάννης Ησαΐας, Φιλόλογος-Συγγραφέας
3. Αλέκος Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος
4. Αντώνης Τζιώτης, Φιλόλογος
5. Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Νομικός-Οικονομολόγος

Για το Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Πρόεδρος Μιχαήλ Μαρούλης

 


Χώρος διεξαγωγής Συνεδρίου


Επιτροπές Συνεδρίου

Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθανάσιος  Γρυλλάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
1.  Μαρία Ηλιάδη, Μεταφράστρια-Διερμηνέας
2.  Σοφία  Κάγκανη, Δημοσιογράφος
3.  Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. (Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΜΕΛΗ
1. Ευθυμία  Αδαλή, Φιλόλογος
2. Ευάγγελος  Βάλλης, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
3. Ελένη  Γρατσία, πρώην τραπεζικός υπάλληλος
4. Αδαμαντία  Δέτση, Επιχειρηματίας
5. Μιχάλης  Δέτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δαμαριώνα
6. Ευανθία  Ζιούλη, Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.)
7. Εμμανουήλ  Καλαϊτζής, Αντιπρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.
8. Μιχάλης  Καλαϊτζής, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Δαμαριώνα
9. Μιχαήλ  Μαρούλης, Πρόεδρος του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.
10. Ιάκωβος  Ορφανός, Διδάκτωρ Φυσικής
11. Βασίλης  Προμπονάς, Υπάλληλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
12. Νικόλαος  Προμπονάς, πρώην  Πρόεδρος της Κοινότητας Δαμαριώνα
13. Στέφανος  Προμπονάς, Επιχειρηματίας
14. Στέφανος  Σίζης, πρώην  Πρόεδρος της Κοινότητας Δαμαριώνα
15. Στυλιανός  Στρούβαλης, Επίτιμος Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών
16. Κωνσταντίνος  Σωμαρίπας, Πρόεδρος της Κοινότητας Δαμαριώνα

Β. ΕΠΙΣΤHΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
1. Ιωάννης Βερώνης, Συνταξιούχος δικηγόρος-Συγγραφέας
2. Ιωάννης Ησαΐας, Φιλόλογος-Συγγραφέας
3. Αντώνιος Τζιώτης, Φιλόλογος, Πρώην Λυκειάρχης
4. Αλέκος Φλωράκης, Διδάκτωρ Εθνογράφος – Λαογράφος
5. Βασίλειος Φραγκουλόπουλος, Νομικός-Οικονομολόγος

Β. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.   Σεβασμ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος
2.   Σεβασμ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
3.   Σεβασμ.  Αρχιεπίσκοπος Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π.  Νικόλαος
4.   Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος
5.   Αιδεσ. Πρωτοπρεσβ.  Μιχαήλ  Παραράς, Εφημέριος του Δαμαριώνα
6.   Μανώλης  Μαργαρίτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
7.   Ιωάννης Μαργαρίτης,  Έπαρχος Νάξου– Αμοργού, Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνιών Νοτίου Αιγαίου
8.   Ιωάννης  Τσολάκης, τέως Πρόεδρος του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.
9.   Γιώργος  Ανωμερίτης, Οικονομολόγος-Συγγραφέας
10.  Ιωάννης  Βλασερός, Ιατρός , διδάκτωρ Ιατρικής
11.  Μανώλης  Γλέζος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
12.  Δημήτριος  Γρατσίας, Πρόεδρος  του πέμπτου τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
13.  Στέφανος  Δέτσης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους
14.  Στέφανος  Ήμελλος , Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
15.  Λάζαρος  Θεόφιλος, Χημικός- πρώην Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.
16.  Μανώλης  Κορρές, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.)
17.  Αντώνιος  Κουνάδης, Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην καθηγητής του Ε.Μ.Π.
18.  Βασίλης  Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών
19.  Νίκος  Λεβογιάννης, Φιλόλογος-Συγγραφέας
20.  Αναστάσιος  Ναυπλιώτης, Φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης -Συγγραφέας
21.  Γεώργιος  Ναυπλιώτης, πρώην Αρεοπαγίτης
22.  Ιωάννης  Προμπονάς, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
23.  Νικόλαος  Γ. Προμπονάς, Εκπαιδευτικός -Συγγραφέας
24.  Μανώλης  Πρωτονοτάριος, πρώην Αντιπρύτανης του Ε.Μ.Π.
25.  Στέφανος  Ψαρράς, Διδάκτωρ Φιλολογίας-Ιστορικός


Εικόνες από το χωριό Δαμαριώνα

 

«Η Νάξος διά μέσου των αιώνων» 

Βασικά ιστορικά στοιχεία

Τα πανελλήνια συνέδρια με τον γενικό αυτόν τίτλο, που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια στη Νάξο, αποτελούν επιστημονικά fora και εργαστήρια καλλιέργειας και ανακοίνωσης ερευνητικών και επιστημονικών εργασιών διαφόρων γνωστικών πεδίων, που αφορούν στη ναξιακή διαχρονία και έχουν πολυθεματικό, πολυπρισματικό και πρωτότυπο περιεχόμενο. Εμπνευστές και πρωτομάστορες αυτών των συνεδρίων ήταν οι Ι. Κ. Προμπονάς, ήδη ομότ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Στέφ. Εμμ. Ψαρράς, Φιλόλογος, Δρ Ιστορίας.

Το πρώτο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο έγινε στο Φιλώτι από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 1992. Αναπτύχθηκαν 66 εισηγήσεις και τα πρακτικά του κυκλοφορήθηκαν σε τόμο το 1994 από την κοινότητα Φιλωτίου.

Το δεύτερο συνέδριο διεξήχθη στο Χαλκί από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 1997 και τα πρακτικά του (51 ανακοινώσεις) κυκλοφορήθηκαν σε τόμο το 2003 από τον Δήμο Δρυμαλίας.

Το τρίτο συνέδριο φιλοξενήθηκε στην Κόρωνο από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2003 και τα πρακτικά του (68 ανακοινώσεις) εκδόθηκαν το 2007 από τον Δήμο Δρυμαλίας.

Το τέταρτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κωμιακή από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2008 και τα πρακτικά του (84 ανακοινώσεις) εκδόθηκαν το 2013 από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Και τους τέσσερις αυτούς τόμους επιμελήθηκαν οι Ιωάννης Κ. Προμπονάς και Στέφανος Εμμ. Ψαρράς.

Το πέμπτο συνέδριο τελέστηκε στ’ Απεράθου από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2013 και τα πρακτικά του (70 ανακοινώσεις) κυκλοφορήθηκαν το 2017 από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Επιμελητές αυτού του τόμου ήταν οι Μανόλης Γ. Σέργης και Βασίλης Ιω. Φραγκουλόπουλος.

Τα περιεχόμενα των τόμων αναρτώνται ακολούθως:

Πρώτο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο

Δεύτερο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο

Τρίτο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο

Τέταρτο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο

Πέμπτο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο

Σχόλια are closed.