ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Νάξος, 14/04/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες αποκτούν έναν καινοτόμο ψηφιακό ξεναγό!
Αξιοποιώντας ψηφιακές εφαρμογές και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχεδιάζει ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού ξεναγού (e-Ξεναγός), ως εργαλείου ενίσχυσης του τουρισμού εμπειρίας. Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα προβάλλονται δεκάδες σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των 5 νησιών. Παράλληλα, η διασυνδεδεμένη πλατφόρμα e-Χωριό θα προωθεί όχι μόνο τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε οικισμού αλλά θα υποστηρίζει και τα πολιτιστικά δρώμενα σε κάθε περιοχή. Έτσι, όλοι οι χρήστες της εφαρμογής θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν να αντλούν πληροφορίες και να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις, τα αξιοθέατα και τα μνημεία της Νάξου, του Κουφονησίου, της Σχοινούσας, της Δονούσας και της Ηρακλειάς.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εφαρμογής παροχής ψηφιακών ξεναγήσεων (e-Ξεναγός), με τεχνολογία text-to-speech ή με προηχογραφημένη ηχητική περιγραφή σε πέντε γλώσσες, που ενεργοποιείται αυτόματα περνώντας από σημεία ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή θα έχει δυνατότητα λειτουργίας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και υπηρεσίες εξατομικευμένης ξενάγησης.
Επίσης, η διαδικτυακή πλατφόρμα e-Χωριό θα προβάλει το πολιτιστικό απόθεμα των χωριών, το οποίο θα είναι προϊόν και της συμμετοχής των πολιτιστικών συλλόγων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς το περιεχόμενο θα ενημερώνεται από τους ίδιους, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Μάλιστα, χάρη στη δημιουργία ενός microsite για κάθε σημείο ενδιαφέροντος θα καταχωρούνται εκδηλώσεις και επιπλέον πληροφορίες για το χωριό (φωτογραφίες, περιγραφή, ιστορία, διαθέσιμα μέσα πρόσβασης και ενδεικτικές διαδρομές από Google Map κ.α.) .) που θα βοηθούν τους επισκέπτες στον προγραμματισμό της επίσκεψής τους.
Οι δύο εφαρμογές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και παραδοθεί έως το τέλος του 2022, θα είναι διασυνδεδεμένες ώστε η πληροφορία που θα είναι καταχωρημένη στο e-Χωριό να διοχετεύεται και ως περιεχόμενο στον e-Ξεναγό.
Για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει συνάψει ήδη μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να επιμεληθεί τα κείμενα και το εποπτικό υλικό για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.
Το έργο «NAXiOS – Ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης πολιτιστικών πόρων και πλατφόρμα διαχείρισης πολιτιστικού περιεχομένου Νάξου» υλοποιείται από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με αρχικό προϋπολογισμό 125.300,00 €.

Σχόλια are closed.