ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι αυξημένοι πληθυσμοί των κουνουπιών κατά τη θερινή περίοδο μπορεί να επηρεάσουν την τοπική οικονομία αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στον άνθρωπο (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία, δάγκειος πυρετός).
Αξιολογώντας αυτούς τους κινδύνους, οι Υπηρεσίες του Δήμου μας ανέλαβαν και φέτος έγκαιρα να διενεργήσουν πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, εφαρμόζοντας την εγκύκλιο Υ1/Γ.Π. Οικ. 32637/29-3-2012 του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό η καταπολέμηση να αρχίσει στο στάδιο των προνυμφών, ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην ελάττωση του πολλαπλασιασμού των κουνουπιών.
Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται κάθε τρεις (3) εβδομάδες, με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων.
Η καταπολέμηση γίνεται σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα και αυξημένη βλάστηση, σε συστήματα αποχέτευσης και Βιολογικούς Καθαρισμούς, σε περιοχές με απορρίμματα, σε φρεάτια όμβριων υδάτων, σε περιοχές με αγροτικά παραπροϊόντα, κ.λπ.
Με το παρόν επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και να τους απευθύνουμε έκκληση, ώστε ο καθένας στην οικία του, την επιχείρησή του, ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου φέτος να έχουμε τη μικρότερη όχληση από τα επιβλαβή αυτά έντομα και να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών των οποίων αποτελούν φορείς.

Προτεινόμενα μέτρα πρόληψης είναι τα κάτωθι:

Καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης σε κτήματα που γειτνιάζουν με επιφανειακά νερά (ρέματα, αρδευτικά, αποστραγγιστικά κανάλια).
  Κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
  Απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. λεκάνες, πιατάκια γλαστρών).
  Κάλυψη ή απομάκρυνση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό.
  Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί.
  Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων.
  Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων και γούρνες.

Για πληροφορίες σχετικά με  την καταπολέμηση των κουνουπιών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη τηλέφωνο 2285360155 για να λάβουν οδηγίες και συμβουλές από τους γεωπόνους του Δήμου μας.

Τοτόμης Πρωτονοτάριος   Αντιδήμαρχος

Σχόλια are closed.