Από χθες στολίζει τις προσθήκες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Νάξου και Μικρών  Κυκλάδων  ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο :

Στοιχεία Ελαιοκομίας ,Ιστορία, Περιγραφή και Γεωγραφική Κατανομή των Ποικιλιών  Ελιάς στην Ελλάδα, του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΥ, γεωπόνου , ερευνητή, το οποίο δώρισε ο συγγραφέας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας. Στο σπουδαίο βιβλίο το οποίο συνοδεύεται και από δύο ένθετα σχετικά με το θέμα, γίνονται αναφορές στη Γεροντολιά της Αδησαρούς στη Νάξο, που συνεχίζει μετά από 5000 χρόνια να παράγει καρπούς έως και σήμερα, παραμένοντας αγέρωχη στο χρόνο.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Η Ελιά (Olea europaea L.) δένδρο σύμβολο  της Μεσογείου, απαριθμεί περισσότερες από 600 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες περίπου 100 είναι Ελληνικής καταγωγής. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για την γεωγραφική έκταση της Ελλάδας και δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται δευτερογενές κέντρο καταγωγής της, με μακραίωνη παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια. Στο βιβλίο αυτό ο γεωπόνος Γιώργος Δ. Κωστελένος προσεγγίζει, αρχικά, την ιστορία των ελληνικών ποικιλιών Ελιάς, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και στη συνέχεια περιγράφει, όσο το δυνατόν αναλυτικά, 80 Ελληνικές ποικιλίες ελιάς, ορισμένες από τις οποίες απειλούνται με εξαφάνιση.

Τηλ. Επικ. Βιβλιοθήκης  2285360115, Μ. Λεοντίου.

Σχόλια are closed.