Το πετρόκτιστο κτίριο των παλαιών Σφαγείων χρόνια έδειχνε τους μισογκρεμισμένους τοίχους στη Θάλασσα της Γρόττας. Όταν έφθασε ο καιρός της αποκατάστασης του κανείς δεν περίμενε ότι θα μεταμοφωνόταν σε ένα λειτουργικό και φιλόξενο χώρο μάθησης και διασκέδασης.
Το 1999 ο Δήμος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού κατασκεύασε ένα σύγχρονο κτίριο με σεβασμό σε όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του κτιρίου. Το πηγάδι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι και η σκεπή του κτιρίου επισκευάστηκαν στην αρχική τους μορφή. Επίσης για την λειτουργικότητα του χώρου υπάρχει βοηθητικό πατάρι και και το ισόγειο είναι χωρισμένο σε μικρότερα δωμάτια με βιβλιοθήκες.

Τα παιδιά μπορούν να να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία και να βρουν πληροφορίες και ιδέες για τις εργασίες τους. Μπορούν να ακούσουν μουσική και παραμύθια, να παίξουν και να ζωγραφίσουν. Επιπρόσθετα υπάρχει και το εφηβικό τμήμα όπου στα ράφια του υπάρχουν βιβλία ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, κομικς, όλη η σειρά του αστερίξ, εγκυκλοπαίδιες και επιστημονικά περιοδικά για τους ποιο μελετηρούς.

Σήμερα η βιβλιοθήκη λειτουργεί με την συμβολή του Οργανισμού Παιδικών Βιβλιοθηκών και είναι ανοικτή κάθε ημέρα εκτός από την Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.