ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΓΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑΞΟΥ
Πληροφορίες : Βορδάκης – Σιδερή
( Φυτοϋγειονομικοί Ελεγκτές)
Τηλέφωνα : 22853 61462 , 61465
FAX :22850 23947
ΝΑΞΟΣ,  2-12-2013
AΡΙΘ. ΠΡΩΤ.  993 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας γνωρίζουμε ότι : τα τελευταία έτη διαπιστώθηκαν έντονες προσβολές ελαιοδέντρων σε περιοχές του Νησιού , από τα έντομα Φλοιοφάγο , Φλοιοτρίβης , Ζευζέρα και Κόσσος.
Ο Φλοιοφάγος και ο Φλοιοτρίβης είναι μικρά κολεόπτερα που τρέφονται από τον φλοιό και το εξωτερικό στρώμα του ξύλου των κλαδίσκων. Ο Φλοιοφάγος θεωρείται σπουδαιότερος εχθρός γιατί προσβάλλει και ζωηρούς κλάδους και δέντρα ενώ ο Φλοιοτρίβης συνήθως προσβάλλει εξασθενημένους κλάδους. Όταν η προσβολή γίνεται σε κλαδίσκους διαμέτρου  2-3 εκατοστών. η νέκρωση του φλοιού προκαλεί και ξήρανση του κλάδου. Κλάδοι με μεγαλύτερη διάμετρο συνήθως δεν ξεραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία.

Συμπτώματα : Ο φλοιός πάνω από τις θυγατρικές στοές ξεραίνεται, κοιλαίνεται, ρυτιδώνεται , σκίζεται σε πολλά μέρη και τέλος εμφανίζεται μια ωοειδής ζώνη με χρώμα σκουριάς που είναι χαρακτηριστική της προσβολής των κλάδων από τον Φλοιοφάγος.

Η Ζευζέρα και Κόσσος είναι δυο ξυλοφάγα λεπιδόπτερα των οποίων η προνύμφη ανοίγει στοές στο ξύλο και προκαλεί ξηράνσεις κλάδων, βραχιόνων ή και ολόκληρων δένδρων.

Συμπτώματα :Εξωτερικά, πάνω στο φλοιό, διακρίνεται σωρός από πριονίδι ή και απορρίμματα της προνύμφης. Εσωτερικά υπάρχει βαθειά στοά η οποία προχωράει από κάτω προς τα πάνω.

Οδηγίες Αντιμετώπισης : Γενικά, κάθε μέτρο που διατηρεί τα δέντρα ζωηρά και αφαιρεί έγκαιρα τους ασθενείς ή καχεκτικούς κλάδους περιορίζει την ζημιά από τους παραπάνω εχθρούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις προσβολής πρέπει να γίνονται ψεκασμοί εναντίον των τέλειων εντόμων κατά τις περιόδους εξόδου τους που είναι από Απρίλη έως Ιούνιο. Θα χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά την χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.

Για περισσότερες και αναλυτικές οδηγίες παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να επικοινωνήσουν νωρίς την άνοιξη ( αρχές Μάρτη ) με τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας ή με τους ιδιώτες Γεωπόνους καταστημάτων πώλησης φυτοφαρμάκων.                                                    

Η  Προϊσταμένη του Τμήματος
Καλαντζή Διονυσία
Γεωπόνος

Σχόλια are closed.