«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» Επέκταση της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας της Aegean Rebreath για τα αποτσίγαρα στη Νάξο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Νάξος,                                                  15/11/2022

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»
Επέκταση της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας της Aegean Rebreath για τα αποτσίγαρα στη Νάξο,
υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σχετικά με την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ραφήνας, επεκτείνεται και στη Νάξο. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέργεια του Δήμου, της Aegean Rebreath και της BAT Hellas και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα και η υλοποίηση δράσεων, όπως η ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αποτσίγαρων που απορρίπτονται στο έδαφος.
Είναι ενδεικτικό ότι η εφαρμογή του προγράμματος στη Ραφήνα συλλέχθηκαν 63.000 αποτσίγαρα, συντελώντας έτσι στη μείωση-ρεκόρ κατά 62% στον αριθμό των αποτσίγαρων που βρέθηκαν στο έδαφος της περιοχής μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας με δορυφορικά συστήματα και αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το πρόγραμμα έχει αποσπάσει 5 σημαντικές διακρίσεις, τρία χρυσά βραβεία στα Hellenic Responsible Business Awards 2022, βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των Green Awards, αλλά και βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας στα Environmental Awards 2022.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες όπως το πρότυπο πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να θεωρείται αυτονόητη πράξη και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση, προάγοντας τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε: «Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», δομημένο σε ένα εμπλουτισμένο πλέγμα δράσεων που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση και προώθηση στοιχειοθετημένων περιβαλλοντικών πολιτικών έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο αντιμετώπισης των αποτσίγαρων. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας οδήγησε στην απόφαση να επεκτείνουμε τη δράση μας και στη νησιωτική Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος σε ένα ακόμα μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη πρακτική να αποτελέσει μοντέλο και για την υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BAT Hellas, κ. Vitalii Kochenko, ανέφερε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», καθώς αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα βιωσιμότητας, αφού έχει καταφέρει με την εφαρμογή του να δημιουργήσει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στο όραμα της ΒΑΤ Hellas για ένα Καλύτερο Αύριο».
Ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, δήλωσε: «Είναι χαρά μας να υποδεχτούμε το συγκεκριμένο, εξαιρετικά επιτυχημένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα στο νησί μας, καθώς θα συνεισφέρει στις πολιτικές προφύλαξης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της Νάξου».
Η αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου κα. Καλλιόπη Βιτζηλαίου πρόσθεσε «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου υποδέχεται το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» στους χώρους ευθύνης του και καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που ελπίζουμε να αγκαλιαστεί από την κοινωνία και που θα συμβάλει στην βελτίωση της εικόνας του περιβάλλοντός μας».

Σχόλια are closed.