4s.jpg

4s.jpgΤην Παρασκευή 27/3/2009  στο Ηράκλειο της Κρήτης υπογράφτηκε  το μνημόνιο συνεργασίας σε έργα Τεχνολογίας και Πληροφορικής μεταξύ των  Δήμων Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Νέας Αλικαρνασσού, Σητείας, Ιεράπετρας, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Βαθέος Σάμου, Ρόδου, Χίου και Μυτιλήνης. Η επιλογή των ανωτέρω Δήμων δεν ήταν τυχαία. Κοινό τους σημείο είναι η υλοποίηση  δικτύων οπτικών ινών.
Η Συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Κουράκη  καλωσορίζοντας  τα μέλη και μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτή της ημέρας για το μέλλον της πληροφορικής. Στη συνέχεια, ανήγγειλε   το όνομα  του δικτύου συνεργασίας  «Ίκαρος» ,   αφιερωμένο στον πρώτο άνθρωπο που με τα φτερά του  προσπάθησε να σπάσει το φράγμα της  επικοινωνίας.
Έπειτα στο βήμα ανέβηκε  ο κύριος Σαριδάκης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος αφού ανέλυσε τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών δήμων προς τους πολίτες, έκλεισε την παρουσίαση του με την εικόνα ενός μικρού παιδιού μπροστά σε έναν υπολογιστή κάνοντας ηλεκτρονικά την εγγραφή του στο νηπιαγωγείο.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Τρικαίων κος Ταμήλος, όπου ακόμη μια  φορά έδειξε την ηλεκτρονική κυριαρχία του  Δήμου του στον Ελληνικό χώρο. Μίλησε για την ψηφιακή  συνεργασία των δήμων της Κεντρικής Ελλάδος και για τα έργα πληροφορικής που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν. 

Ο Κος Βαφειάδης, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και υπεύθυνος ευρυζωνικών έργων, ανέλυσε τους άξονες και τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκληση. Επιπρόσθετα ,έδωσε συμβουλές στους Δήμους που υλοποιούν Μητροπολιτικά δίκτυα. Στο τέλος, ανέφερε ότι εντός των ημερών θα βγει σε μορφή πρόσκλησης η Επέκταση των Μητροπολιτικών δικτύων «όλοι οι δήμοι που υλοποιούν έργα οπτικών ινών θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια τους γιατί τους περιμένει πολλή δουλειά, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά».

Άξιος συγχαρητηρίων για την συμβολή του στην υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας κρίνεται ο κ Μοχιανάκης, υπεύθυνος πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου. Παρουσίασε από το βήμα τον καταστατικό χάρτη υποχρεώσεων των Δημοτικών αρχών έναντι των πολιτών στην «κοινωνία της γνώσης».  Τόνισε ότι από εδώ και στο εξής όλα τα έργα πληροφορικής που θα υλοποιούν οι Δήμοι του «Ίκαρος» θα προέρχονται από τη στενή συνεργασία των μελών.
   
Ο κ. Καλογήρου ,Αν. Καθηγητής ΕΜΠ και  Επιστημονικός  Σύμβουλος  της ΚΕΔΚΕ,  ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της ευρυζωνικότητας και κλείνοντας ανέφερε ότι η πληροφορική μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά  την ομιλία του άκουσε με μεγάλη προσοχή μερικές από τις προτάσεις του Δήμου μας σε θέματα νέων τεχνολογιών. 

Έπειτα τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι και με τη σειρά του ο Δήμαρχος Νάξου Νικόλαος Μαράκης παρομοίασε την είσοδο των οπτικών ινών στη ζωή της Νάξου σαν τα πρώτα βήματα του ηλεκτρισμού . 
Στον επίλογο του έστειλε μήνυμα συλλογισμού προς τους συνέδρους, για την δημιουργία υποδομών ευρυζωνικότητας στις αγροτικές περιοχές. Ανέφερε  ένα απλό παράδειγμα ζήτησης ευρυζωνικότητας από την ύπαιθρο της Νάξου, όπου  αγρότες  σε απομακρυσμένη περιοχή ρώτησαν « … στο δρόμο μας πότε θα σκάψετε για να ‘ρθει γρήγορο ιντερνέτ στο θερμοκήπιο;…».

Στη συνέχεια συνεδρίασαν οι υπεύθυνοι πληροφορικής των Δήμων και συζήτησαν για έργα που θα πρέπει να αναπτυχθούν με κοινή συνεργασία .Ο κος Μοχιανάκης πρότεινε την δημιουργία αίθουσας τηλεδιάσκεψης για την απομακρυσμένη επικοινωνία των Δήμων – Μέλη του Ίκαρος. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία μίας κοινής δικτυακής πύλης  των Δήμων .
Ο εκπρόσωπος του τμήματος πληροφορικής του Δήμου Νάξου πρότεινε για την τουριστική ανάπτυξη των τόπων μας, τη δημιουργία ψηφιακού χάρτη με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος αποτυπωμένα. Το λογισμικό αυτό να είναι ελεύθερο στο internet με   δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης σε κινητό  τηλέφωνο , PDA  ώστε  οι επισκέπτες να πλοηγούνται άνετα στους χώρους των νησιών. Επίσης πρότεινε κεντρικοί χώροι με ασύρματο internet να συνοδεύονται και από μία πηγή ηλιακής ενέργειας ώστε οι χρήστες να φορτίζουν ελεύθερα τους φορητούς Η/Υ. 

Μετά την λήξη της ημερίδας γνωρίσαμε την Κρητική φιλοξενία.  Ο Δήμαρχος Ηρακλείου παρέθεσε  γεύμα στους συνέδρους, το οποίο βοήθησε στην καλύτερη γνωριμία των μελών και μέσα από την ευχάριστη αυτή ατμόσφαιρα διαδόθηκε το νέο ότι η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Νάξο.
Φεύγοντας από τη Κρήτη βάλαμε καλά στο μυαλό μας πως στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο επικοινωνίες υπολογιστών αλλά  και επικοινωνίες  ανθρώπων.

Δήμος Νάξου

2s.jpg 5s.jpg
9s.jpg 3s.jpg

Για περισσότερες Πληροφορίες…

Σχόλια are closed.